Panevėžio regiono bibliotekos minėjo Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną


„Lietuva skaito“: valanda su rašytoju Alvydu Šlepiku

Nuo 2015 metų kasmet, Lietuvai minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, vykdoma akcija „Lietuva skaito” kviečia imti lietuvišką knygą ir skaityti bei rekomenduoti knygą kitam, susitikti su rašytojais.

Apie tai gegužės 7 d. popietę Kupiškio L. Stuokos-Gucevičiaus gimnazijoje susirinkusiems moksleiviams priminė viešosios bibliotekos direktorius Algirdas Venckus, pristatydamas auditorijai rašytoją, dramaturgą, scenaristą ir aktorių Alvydą Šlepiką.

Rašytojas sakė, kad mums natūralu ir, atrodo, savaime suprantama, kai rašome lotynišku šriftu, kalbame lietuviškai. O tai neatėjo savaime, Lietuvai reikėjo kovoti ir iškęsti ilgą spaudos draudimo laikotarpį. Priminė Kazachstano atvejį: ši šalis tik dabar pakeitė kirilicą į lotynų raidyną. A. Šlepikas prisipažino, kad praeityje tekę dirbti ir šaltkalviu, ir tekintoju, o dabar užsiima įvairia kūrybine veikla, nors rašymas – pagrindinis jo darbas. Prozininkas ir poetas gimnazistams atskleidė rašytojo profesijos galimybes: rašytojas gali sugalvoti kitą pasaulį ir apie jį rašyti, o turint gerą istoriją netgi reikia. Betgi nuo Homero laikų prirašyta kalnai knygų. Taigi, norint parašyti tai, apie ką niekas nerašė, reikia žinoti kontekstą, o tai skatina daug skaityti. Tas pats ir su poezija: besiskundžiantiems, kad jos nesupranta, vėlgi yra vaistas – žinoti kontekstą, įdėti pastangų.

Rašytojas papasakojo apie romano „Mano vardas – Marytė” gimimo procesą, primindamas ir „vilko vaikų” istorijas, išgirstas iš pergyvenusiųjų karo siaubą arba kitų perpasakotas. Ši autoriaus knyga gerai įvertinta tiek Lietuvoje, tiek Vokietijoje. Besidomintiems tokia tema rekomendavo perskaityti dokumentinę Ingeborg Jacobs „Vilko vaikas” knygą, atskleidžiančią Rytprūsių mergaitės gyvenimo istoriją.

Susitikimo metu turėjome progą pasigėrėti lietuvišku tekstu, kai svečias skaitė savo kūrinį „Didžioji motina”. Kupiškio viešosios bibliotekos skaitytojams rašytojas paliko savo autografą knygoje „Lietaus dievas ir kiti”.

Janina Širvinskienė, Kupiškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka

Šiandien visa Lietuva skaito, skaitome ir mes!

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos rytmetį Anykščių L. ir S. Didžiulių viešojoje bibliotekoje svečiavosi vaikų rašytojas Tomas Dirgėla.

Akcijai „Lietuva skaito“ skirtame renginyje dalyvavo Anykščių A. Vienuolio progimnazijos pradinių klasių mokiniai. Autorius pristatė vieną naujausių savo knygų vaikams „Benas – sapnų siuvėjas“.

Susirinkusiems mokiniams buvo smalsu paklausyti iš minėtos knygos paties rašytojo skaitomų ištraukų. Tomas Dirgėla pasakojo apie save, diskutavo su moksleiviais įvairiausiais klausimais ir netgi organizavo miegalių konkursą! Konkurse dalyvavę mokiniai turėjo kuo ilgiau išbūti užsimerkę ir nenusijuokę. Neįprasto konkurso nugalėtojai atiteko puikus prizas – pagalvė.

Po miegalių konkurso buvo surengta spaudos konferencija. Žurnalistais tapę mokiniai smalsavo apie rašytojo skaitytas knygas, vaikystę, krėstas išdaigas ir daugybę kitų klausimų. Ir rimtai, ir pajuokaudamas rašytojas Tomas Dirgėla ne tik atsakinėjo į klausimus, bet ir pats vaikų klausinėjo. 

Bibliotekos Vaikų literatūros ir edukacijos skyrius buvo pripildytas džiugiu vaikų klegesiu, rašytojas Tomas Dirgėla sulaukė šilto pripažinimo ir susidomėjimo, tad skirstytis niekas neskubėjo.

Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos informacija

Literatūriniai skaitymai ir knygos sutiktuvės

Gegužės 7-ąją, Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną į viešosios bibliotekos Abonementą rinkosi visi norintys sustoti akimirką, atsiversti knygą ir vėl iš naujo nustebti, kokia galinga ir svarbi yra gimtoji kalba. O priežasčių tą padaryti buvo ne viena…

Pirmiausia Lietuvos leidėjų asociacija (LLA) ir Lietuvos spaustuvininkų asociacija (LISPA) pasiūlė dalyvauti skaitymo skatinimo akcijoje „Lietuva skaito!“, kurios 2019 metų šūkis: Nudžiugink nors vieną knygą! Todėl molėtiškiai rinkosi draugėn, ketindami nudžiuginti ne vieną knygą ir ne vieną rankraštį.

Artėjant gegužės 7 dienai, viena iš molėtiškių kūrėjų Audreolė Pivorė ir rajono literatai kantriai laukė naujos Audreolės knygos. Buvo nutarta, kas bebūtų, ar Audreolė turės savo rankose naują knygą ar ne, organizuosime Audreolės skaitymus su draugais.

Džiugi naujiena – jau gegužės 3 dieną Audreolės ir knygų mugės lankytojų rankose buvo knyga „Atviras langas“. Tad džiugiai molėtiškiai literatai (Nijolė Navikienė, Laimutė Pacevičienė, Rimvydas Kalvelis, Rimutė Damušienė, Robertas Pikčiūnas) ir knygos mylėtojai rinkosi švęsti Audreolės Pivorės knygos sutiktuves: skaitė Audreolės ir savo kūrybą.

Tačiau literatūriniai skaitymai prasidėjo iškilių mūsų krašto literatūros kūrėjų Alfons Kavoliūno ir Benedikto Budrio eilių skaitymu. Ir neatsitiktinai. Prieš 90 metų gegužės 7 d. gimė kraštietis literatas, prozininkas Benediktas Budrys, o sausio 2 d. – literatas, poetas, visuomenininkas, ilgametis Molėtų literatų brolijos pirmininkas Alfonsas Kavoliūnas.

Dėkojame molėtiškiams suėjusiems draugėn, panorusiems išgirsti menišką žodį ir draugišką bičiulių žodį apie savo kūrybą, prisiminti savo buvusius kolegas literatus.

Nijolė Stančikienė, Molėtų rajono savivaldybės viešoji biblioteka


Skaitymo džiaugsmas Piniavos bibliotekoje

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną Piniavos biblioteka prisijungė prie visoje Lietuvoje vykusios akcijos „Lietuva skaito“ ir sulaukė garbaus svečio – rašytojo, gamtininko, fotografo Selemono Paltanavičiaus.

Kartu su Piniavos mokyklos-darželio bendruomene buvo suorganizuota fotosesija  „Lietuva skaito, skaitome mes!“. Nors nesiekta daugiausiai vienoje vietoje skaitančių žmonių rekordo, bet susirinko apie 100 dalyvių ir  buvo smagu visu būriu skaityti savo mėgstamą knygą. 
Vyko inscenizuoti  S.Paltanavičiaus knygų veikėjų pristatymai. Autorius papasakojo apie savo, kaip knygų rašytojo, kelią, apie tai, kaip tenka gudrauti norint nufotografuoti gyvūnus, skaitė knygų ištraukas,  mažiesiems pasakų kūrėjams įteikė apdovanojimus. Susitikimą su žymiu rašytoju Piniavos bibliotekai padovanojo Lietuvos leidėjų asociacija. Nuoširdi padėka už vaikams suteiktą galimybę sutikti žymų žmogų, jo paklausyti, su juo pabendrauti.

Vyresn. bibliotekininkė Jolanta Šimeliūnienė, Panevėžio rajono savivaldybės viešoji biblioteka

Papasakoti be žodžių…

Gegužės 7 dieną Ignalinos viešojoje bibliotekoje vyko skaitymo skatinimo akcijojos „Lietuva skaito!“, skirtojos Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai paminėti, renginys. Tą dieną į Ignaliną susitikti su vaikais atvyko dailininkė, knygų iliustruotoja Ieva Babilaitė. Ji sukūrė pirmą Lietuvoje bežodę knygą vaikams.

Į susitikimą kūrybingai nusiteikę atskubėjo Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazijos trečios klasės moksleiviai su mokytoja Rita Papšiene. Dailininkė Ieva papasakojo kaip kūrė savo knygos be žodžių „(NE)VIENAS“ personažus. Tai unikali ne tik forma, bet ir iliustracijų atlikimo technika knyga. Autorė vaikams papasakojo, kaip kilo neįprastos knygos idėja ir koks buvo jos kūrimo procesas: kokios medžiagos buvo naudojamos paukščio ir šuns gamybai, kiek laiko užtruko jas sukurti, kaip buvo fotografuojami piešiniai. Taip pat išdavė paslaptį, kad kiekviename puslapyje, paukščiuko ir šuns personažų kiekvienam judesiui perteikti, buvo kuriama nauja iliustracija. Dailininkė vartė knygos puslapius, o vaikai mintyse jau kūrė istorijas. Kai knyga jau buvo perversta, paveikslėliai peržiūrėti ir pasidalinta kilusiomis mintimis, viešnia vaikams pasiūlė sukurti paukštį – Iš didelių spalvoto popieriaus lapų be jokių žirklių, tiesiog plėšant popierių rankomis. Iš pradžių ant stalų atsirado tiesiog daug popieriaus skiaučių, bet pamažu, tos skiautės pavirto fantastiškų paukščių kūnais, galvomis, snapais, kojomis ir, žinoma, sparnais. O ypatingą nuotaiką sparnuočiams suteikė menininkės dovanotis akutės.
Už smagiai ir kūrybingai kartu praleistą laiką Ievai Babilaitei dėkingi progimnazijos trečiokai ir bibliotekininkės.

Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka