Meistriški šiuolaikinių latvių rašytojų kūriniai

Knygų šūsnis

Lapkričio 18 d. minime Latvijos nepriklausomybės dieną. Šia proga kviečiame giliau pažvelgti į daugeliu požiūriu artimiausią mums tautą ir geriau pažinti ją per meistrišką šiuolaikinę literatūrą. Pristatome įvertintų latvių rašytojų romanų, išverstų į lietuvių kalbą, sąrašą. Knygas galite rasti bibliotekoje.

Māris Bērziņš „Švino skonis“. Debiutavęs 40-ies, M. Bērziņš tapo vienu garsiausių latvių literatūros vardų, o jo romanas „Švino skonis” – skaitomiausia ir daugiausiai diskusijų Latvijoje sukėlusia knyga, įvertinta literatūrinėmis premijomis. Simpatišką latvių vaikiną, gyvenantį įprastą gyvenimą, 1940 ir 1941 m. užklumpa dvi okupacijos – sovietinė ir nacistinė.

Māra Zālīte „Penki pirštai“. Garsi latvių poetė, dramaturgė, eseistė, pelniusi daugybę literatūros apdovanojimų Latvijoje ir užsienyje. Autobiografiniame romane pasakoja apie penkiametės Lauros kelionę iš Sibiro į Latviją, apie gyvenimą sovietinėje tikrovėje, piešiamas neaprėpiamas mergaitės fantazijų pasaulis.

Māra Zālīte „Rojaus paukščiai“. Romano „Penki pirštai“ tęsinys. Kūrinio pagrindinei veikėjai Laurai Chruščiovo valdymo metais, per vadinamąjį Atšilimą, jau dešimt. Paaugusi mergaitė mato, jaučia ir supranta kur kas daugiau nei anksčiau, ir nors apverstas pasaulis – šiurpus, M. Zālītes kūrinys persmelktas šilumos ir vidinės šviesos.

Nora Ikstena „Motinos pienas“. Vienos žymiausių, tarptautinio pripažinimo sulaukusios latvių rašytojos romanas – tai pasakojimas apie tris moterų kartas sovietinėje Latvijoje, apie titaniškas pastangas išlikti savimi po kolektyviniu sovietų valdžios presu.

Nora Ikstena „Gyvenimas yra gyvenimas yra gyvenimas“. Romanas – moters mitologija. Gimimas ir mirtis, nuolankumas ir maištingumas, nuosmukiai ir pakilimai, meilė ir visiška nemeilė – visa tai nuolatinis grįžimas į savo ištakas, tapatumo paieškos ir kartu tarsi iš aukščiau nulemtas klajojimas ratu.

Arno Jundze „Raudonasis gyvsidabris“. Prozininkas, kultūros žurnalistas, literatūros kritikas romane susitelkia į Latvijos žmonių gyvenimą praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje. Kuria platų posovietinės kaimyninės šalies visuomenės vaizdą – ar nepriklausomybę iškovojusiems žmonėms pavyks atgauti ir vidinę laisvę?

Inga Abele „Ugnis nepabudins“. Žymios latvių dramaturgės, poetės, novelių meistrės romane po neatskiriamai persipynusius praeities, dabarties ir ateities pasaulius, pasiklydusi tarp sapnų ir tikrovės slėpinių, blaškosi knygos herojė Florencija.

Inga Abele „Žilvičių smūtkelis“. Tai istorinis romanas, pasakojantis apie XIX–XX a. pr. katalikiško Latgalos krašto istoriją bei jo prijungimą prie Latvijos. Veiksmas apima beveik šimto metu laikotarpį ir pristato mūsų kaimynų gyvenimo istorinę raidą.

Knygų teiraukitės bibliotekoje arba užsisakykite elektroniniame kataloge ibiblioteka.