Švęskite Pasaulinę Žemės dieną ir tapkite atsakingais skaitytojais

Atsakingas skiatytojas

Balandžio 22 d. visuomeninės institucijos mini Pasaulinę Žemės dieną. Švęsdama ją, biblioteka jau 5-us metus iš eilės kviečia rūpintis mūsų planetos švara ir prisijungti prie projekto „Atsakingas skaitytojas“.

Iniciatyvą „Atsakingas skaitytojas. Mąstau. Rūšiuoju. Gyvuoju! bibliotekose“ įgyvendina Elektronikos platintojų asociacija (EPA) drauge su Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija ir Lietuvos bibliotekininkų draugija. Projektas skirtas skatinti bibliotekų lankytojus rūšiuoti elektronikos atliekas, atsakingai su jomis atsisveikinti, puoselėti švarią aplinką, rūpintis savo ir artimųjų sveikata.

Jeigu ir jūs namuose turite nebenaudojamos elektronikos, kviečiame prisidėti prie šio tvaraus aplinkos švarinimo projekto.

Kaip tai padaryti?

Senas baterijasir kitus smulkius neveikiančius ar nenaudojamus elektronikos prietaisus (pvz.: plaukų džiovintuvus, elektrinius virdulius, elektroninių detalių turinčius žaislus ir pan.) galite atnešti į centrinius bibliotekos rūmus, adresu: Respublikos g. 14.

Norėdami atsikratyti stambiosios elektronikos atliekomis (šaldytuvai, televizoriai ir kt.), turite kreiptis į biblioteką. Prietaisai iš jūsų namų bus paimami ir išvežami nemokamai. Jų nešti į biblioteką nereikia.

Apie savo norą atiduoti stambų elektroninį prietaisą praneškite:
el. paštu irmina.girniene@pavb.lt
telefonu 8673 88422

Jeigu norite geriau pažinti mūsų gimtąją žemę, jos unikalią gamtą ir suprasti žmogaus įtaką jai, kviečiame skolintis ir skaityti bibliotekoje turimas knygas šia tema. Pateikiame keletą rekomendacijų.

Gamtos saitai

Peter Wohlleben „Gamtos saitai“

Šioje knygoje vienas žymiausių Europos miškininkų kviečia pasigilinti į gamtos sistemas, palaikančias Žemėje gyvybę. Knyga padės pajusti pagarbą gyvajam pasauliui ir pažvelgti į jį nauju žvilgsniu – ne valdant ir kontroliuojant, bet stebint ir mokantis iš jo.

Paslaptingas medžių gyvenimas

Peter Wohlleben „Paslaptingas medžių gyvenimas“

Tai unikalus ir netikėtas pasakojimas apie miško superorganizmą. Ar žinojote, kad medžiai jaučia, suvokia, atsimena ir netgi turi savo charakterį? Perskaitę šią knygą, iš naujo pamatysite žaliuosius mūsų draugus ir pasivaikščiojimai miške taps netikėtų atradimų šaltiniu.

Negyvenama žemė

David Wallace-Wells „Negyvenama žemė“

Ši garsaus JAV žurnalisto knyga yra daugelio tyrimų ir straipsnių rezultatas. Ji – viena svarbiausių ir labiausiai aptariamų knygų klimato kaitos tema. Čia negailestingai įvardijamos visos žmonijos veiklos, turinčios neigiamą poveikį planetos ekosistemai. Knyga neabejotinai privers susimąstyti ir, tikėtina, keisti tam tikrus mūsų pasirinkimus.

Takoskyros žmogus

Edmundas Lekevičius „Takoskyros žmogus“

Ši evoliuciją ir ekologiją tyrinėjančio mokslininko Edmundo Lekevičiaus knyga kviečia artimiau pažinti žmonių rūšį, prigimtį, evoliuciją bei nusikelti mintimis į žmonijos ateitį. Jeigu ir jums kyla klausimų, kas esame ir kur einame, knyga bus puikus jūsų pamąstymų palydovas.

 

Pasaulis be mūsų

Alan Weisman „Pasaulis be mūsų“

Kas nutiktų, jeigu žmonija staiga išnyktų? Į šį intriguojantį klausimą panoręs atsakyti knygos autorius keliavo po pasaulį, lankėsi unikaliose vietovėse ir kalbėjosi su biologais, paleontologais, budistų vienuoliais bei daug kitų žmonių. Jo padarytos išvados išties įspūdingos ir sukrės net didžiausius skeptikus.

Pažinkime ir tausokime Žemę, nes tai – mūsų namai!

Projekto „Atsakingas skaitytojas“ organizatorius

EPA logo

Partneriai

Savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacijaLBD logo

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *