„Skaitmeninė savaitė“ Bitės bibliotekoje

Vaizdas be pavadinimo

Gegužės 13–31 d. visoje Europoje organizuojama kasmetė skaitmeninės įtraukties ir skaitmeninių įgūdžių ugdymo akcija „Skaitmeninės savaitės” (angl. ALL DIGITAL Weeks). Ja siekiama paskatinti gyventojus tobulinti skaitmeninius įgūdžius, atrasti technologijas ir jų naudą, galimybes kasdienėje bei profesinėje veikloje.

Renginiai Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje

Mokymai
Centriniuose rūmuose

Gegužės 13–17 d. 9–12 val. „Išmokime dirbti kompiuteriu“ (pradžiamokslis)
Registruokitės registracijos tarnyboje (I a.), el. paštu mokymai@pavb.lt, tel. +370 616 19 013.

Edukacijos
Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos skyriuje (Aukštaičių g. 4C-2) 

„MIRKT detektyvai pasakose“, 5–8 klasėms
Ar žinote, kad nusikaltimų apstu net pasakose? „Raudonkepuraitė“ – apie asmens duomenų atskleidimą/tapatybės vagystę. „Varna ir sūris“ – manipuliacijas informacija? „Dangus griūva“ –  netikros informacijos platinimą. Kviečiame tapti medijų ir informacinio raštingumo ekspertais, išaiškinant pasakose užfiksuotus nusikaltimus, jų motyvus, aplinkybes bei pasekmes, įtariamuosius bei nukentėjusiuosius. Daugiau sužinosite apie dezinformaciją, misinformaciją, malinformaciją, propagandą ir kt. Kartu ieškosime sprendimų, kaip išvengti. Ateikite tapti neprilygstamais MIRKT detektyvais!

„MIRKT ir aišku“, 2–5, 5–8 klasėms
Sužinosite, kas yra medijos, kuo skiriasi tradicinės ir naujosios. Mokysitės kritiškai vertinti  informaciją, atskirti melagienas, sensacingas antraštes, tikrus vaizdus/garsus nuo netikrų. Suprasite, kuo faktas skiriasi nuo nuomonės, informacija – nuo dezinformacijos, internetiniai troliai – nuo elfų. Patys kursite anonsus laikraščiui, animuotas melagienas. Pasitikrinsite žinias apie asmens duomenis, saugų naršymą ir bendravimą internete. Sužinosite, kas yra skaitmeniniai pėdsakai,  slapukai. Susikursite avatarą, atliksite interaktyvias užduotis, susirungsite viktorinoje.

„Nepatogaus kino“ seansai
Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos skyriuje (Aukštaičių g. 4C-2) 

Gegužės 16 d. 15.30 val. dokumentinis f. „Padainuok man“
Butano kalnuose jaunieji vienuoliai tam tikrą laiką kasdien turi paskirti balsu kartojamai maldai. Berniukams šiandien viskas – gerokai paprasčiau už praeities kartas. Linguodami jie tuo pačiu žaidžia telefonais, maldą palikdami kūnui, ne protui. Septyniolikmetis Payangki yra vienuolis, nors kartu per ekraną jis gyveną ir pasaulietišką gyvenimą, kuris vienuoliams techniškai uždraustas, bet praktiškai prieinamas.

Gegužės 23 d. 15.30 val. dokumentinis f. „Panų gauja” (Švedija)
86 proc. mokyklinio amžiaus vaikų svajoja tapti nuomonės formuotojais. Keturiolikmetei Leonie tai pavyko. Šiandien mergina veiklos turi tiek, kad abu tėvai dukros „Instagram“ pavertė savo darbu. Gauti nemokamų drabužių ir sportbačių smagu. Bet susikūrusi karjerą iš kasdienybės Leonie pastatė save į bjaurią padėtį – užuot tiesiog buvusi paaugle, ji visuomet turi gerai atrodyti, komentuoti, įkvėpti.

Į edukacijas ir kino peržiūras registruokitės tel. +370 616 197 03.


Renginių partneris – žmogaus teisių dokumentinių filmų programa, bendrakūrystės projektas NK-DOKU.

Visi akcijos „Skaitmeninė savaitė” renginiai nemokami.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.