Naujos knygos. Patricijos Tilvikaitės „Svetimkūniai“

Knygos „Svetimkūniai“ viršelis

Užuot kritikavusi, ar geriau sudainuotum/padeklamuotum/iškeptum/sukurptum/pasakytum/parašytum pati? Knygų blogerė Patricija (tinklaraštis book.duo) tai pabandė savo debiutiniu romanu. Ir? Rezultatas tikrai neprastas.

„Apie blogas motinas ir tėvus. Ne jiems, tik apie juos. Kokie ir kur be jų būtume?”.

Meda užaugo turtingoje, iš madingų žurnalų puslapių nedingstančioje šeimoje, tačiau jos užribiuose. Tarsi ne itin vykęs tobulos (?), glamūrinės vyresnės sesers Nomedos dublikatas. Stebima ir nuolat kritikuojama, žeminama despotės motinos. Nikitos patirtys kitokios, bet ne mažiau skaudžios. Vaikinas – iš skurdžios ukrainiečio ir lietuvės šeimos, kur laisvai liejosi alkoholis ir buvo pernelyg dosnu kumščių, o valgyti – toli gražu ne visada. Dviejų itin skirtingų žmonių vienos nakties nuotykis taip paprastai nesibaigia…     

Patricija man kažkuo primena Sally Rooney ir jos „Normalius žmones“. Gal tuo, kad herojai tokie trapūs (net jei tvirtina priešingai), kad stipriau pūstelėjus sulūžtų. Gal tuo, kad iki skausmo atviri sau ir neturi dėl savęs jokių iliuzijų (nebent oro pilių). O gal todėl, kad jau pavargo/nebenori/nebemato reikalo slapstytis ir gali nesibaimindami žiūrėti į veidrodį. 

Apie vaikystės traumas ir skirtingus padarinius, elgesio modelius. Nemeilę, neįveikiamus lūkesčius, abejingumą ir vienatvę. Nepasitikėjimą. Baimę klysti, nuvilti. Sekinančias beviltiškas ir niekam nenaudingas pastangas saugoti jausmus žmonių, kuriems į mus nusispjauti. Burbulus, kuriuose užsidarome. Gyvenimą dėl kitų ir dėl savęs. Kabinimąsi bet kokia kaina. Psichologines manipuliacijas ir meilę sau, kurią vis dar turime augintis.

Apie keistai sukrentančias kortas, kai GALBŪT ir gali šis bei tas išeiti. Galbūt netgi gero. Galbūt netgi neplanuoto.

Ir ne, nėra niūru. Romanas aplietas puikiu humoru jausmu.

„Jei nesakau, ką iš tiesų galvoju, prisigalvoji kur kas baisesnių dalykų nei tie, kuriuos iš tiesų manau. Net jei nėra dėl ko šikt į batą, net jei apskritai nėra batų, tu išmoksti juos pasisiūt, o tada prišiki”.

*****

O jau gegužės 18-ąją, per Muziejų naktį, kviečiame į biblioteką – susitikti su romano „Svetimkūniai“ autore. Stebėkite mūsų naujienas!

*****

Kviečiame užsisakyti mūsų bibliotekoje arba internetu – www.ibiblioteka.lt

Asta Sarapienė
Komunikacijos specialistė