Bibliotekoje – Lietuvoje prigijusių Ukrainos moterų fotoistorijos

Vaizdas be pavadinimo
Pradžia:2024-05-18 19:30
Pabaiga:2024-06-15 16:00
Vieta:I a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Gegužės 18 d. 19.30 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos I a. erdvėse – Svitlanos Diduch-Romanenko (Ukraina) fotografijų parodos „Pritapti Lietuvoje. Ukrainos moterys“ atidarymas. Koncertuos vokalinis ansamblis „Spyvograi“.

„Pritapti Lietuvoje. Ukrainos moterys“ – projektas apie ukrainietes, kurioms, nepaisant visų sunkumų ir kliūčių, pavyko mūsų šalyje pasiekti profesinės sėkmės.

„Tikiu moterų stiprybe, tarpusavio paramos galia. Pradėti nuo nulio naujoje vietoje, naujoje šalyje, tarp nepažįstamų žmonių – nelengvas iššūkis. Kaip išdrįsti? Nuo ko pradėti? Iš kur semtis jėgų ir tikėjimo savimi? Nusprendžiau paklausti tų, kurios jau nuėjo šį kelią”, – sako Svitlana.

Parodoje – 8 moterų istorijos. Skirtingos, bet turinčios bendra: visos herojės nutarė veikti. Vienos atvyko į Lietuvą prieš 2022 m., kitos buvo priverstos ieškoti prieglobsčio prasidėjus karui. Vienos turi lietuviškų šaknų, kitos nė neįsivaizdavo, kad čia atsidurs. Kai kurios sekė savo širdies šauksmu, kitos  buvo atplėštos nuo namų. Vienos pradėjo nuo nulio, kitoms pavyko tęsti karjerą Ukrainoje, trečios rado naujų galimybių Lietuvoje.

„Noriu dalintis šiomis istorijomis. Jos įkvepia ir parodo, kad nieko nebūna lengva, o išmintis ateina  per sunkias patirtis. Pamilau savo herojes, noriu suteikti galimybę jas pamilti ir žiūrovui. Dar norėčiau, kad šis projektas taptų stebuklingu postūmiu veikti. Nebijokite, tikrai pavyks!” – optimizmu trykšta parodos autorė.

S. Diduch-Romanenko – rašytoja, fotografė, vertėja. Ukrainos rašytojų sąjungos, Panevėžio fotografų draugijos narė. Literatūrinių premijų, konkursų laureatė. 9 knygų, fotoprojekto „Tikrojo karo fantominės šeimos” (2022) autorė.

Į Lietuvą su sūnumi atvyko 2022 m., bėgdama nuo karo. Gyvena Panevėžyje, studijuoja kolegijoje, yra „Ukreate Hub” bendruomenės narė.

Fotoprojektą „Pritapti Lietuvoje. Ukrainos moterys“ (“Feeling of Fitting – Ukrainian Women in Lithuania”) remia Atviros Lietuvos fondo „Ukreate Hub” programa.

*****

S. Diduch-Romanenko fotografijų paroda „Pritapti Lietuvoje. Ukrainos moterys“ – vienas Muziejų nakties bibliotekoje renginių.  

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.