„Skaitiniai kaip vaistai“ – skelbia Anykščių biblioteka

DEZUTE-2

Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės „Europos šeimoje“ metu Anykščių L. ir S. Didžiulių viešoji biblioteka įgyvendina akciją, skirtą emocinei sveikatai gerinti. „Skaitiniai kaip vaistai“ – skelbia Biblioteka ir kviečia skaityti kūrinius, prisidedančius prie asmeninio augimo, padedančius pasijausti geriau.

Balandžio 23-30 dienomis Anykščių miesto vaistinėse ir rajono ambulatorijose ieškokite specialaus stendo „Skaitiniai kaip vaistai“ ir nemokamai pasiimkite bibliotekininkų sukurtą skaitinių dėžutę su savimi. Specialioje dėžutėje rasite literatūros kūrinio ištrauką, biblioterapijos ekspertų rekomenduojamos literatūros sąrašą ir kitų siurprizų!

Akciją vainikuos dovana anykštėnams – biblioterapijos užsiėmimas su dr. Jūrate Sučylaite, Klaipėdos universiteto docente, Lietuvos biblioterapijos asociacijos prezidente, poete, poezijos terapeute, gydytoja psichiatre ir metodinių priemonių autore. Renginys vyks balandžio 30 d. 16 val. Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos filiale Istorijų dvarelis (Paupio g. 10, Anykščiai).

„Bibliotekų savaitės temą panorome atskleisti per Bibliotekos ryšį su bendruomene, kuriai ji dirba. Kuriant bibliotekos ir bendruomenės ryšį svarbu dėmesingumas kiekvienam, įsiklausymas, palaikymas. Šiam ryšiui kurti pasitelkiame ir knygas, nes jų skaitymas padeda išbūti sudėtingas situacijas, pasijausti stipresniais. Džiaugiamės, kad prie Bibliotekos akcijos noriai prisijungė Anykščiuose esančios vaistinės, rajono miestelių ambulatorijos, medicinos punktai“, – sako bibliotekos direktorė Jurgita Bugailiškienė.

Panevėžio „Eurovaistinė“ regiono vadovė Laima Siniauskė pritaria, kad jos atstovaujama vaistinė nori bendradarbiauti su miesto bendruomene, mato iniciatyvose, susijusiose su sveikata, didelę prasmę. „Gera emocija = padeda sveikti“, – sako Laima. Bibliotekos akcijai pritaria ir „Gintarinė vaistinė“ bei „Norfa vaistinė“ vaistinių regiono vadovė Inga Morkutė, teigdama, kad gera emocinė sveikata padeda įveikti ir fizinės sveikatos negalavimus. „Viena iš pagrindinių mūsų įmonės vertybių, kuria vadovaujamės savo darbe, yra rūpestingas bendradarbiavimas. Bendradarbiavimas su kolegomis, klientais ar bendruomenėmis, kuriose esame. Tad ilgai nesvarstėme, ar verta prisijungti prie bibliotekos iniciatyvos. Jei bent vienas žmogus pasijaus geriau po biblioterapijos renginio – džiaugsimės galėję prie to prisidėti ir mes. Nes mūsų vaistininkams Gera Rūpintis“, – sako Inga.

Skaitymo nauda nenuginčijama. Dar XIII a. pr. Kr. virš Egipto faraono Ramzio II šventyklos bibliotekos durų buvo iškaltas užrašas „Sielos gydymo namai“ (angl. The house of healing for the soul). I a. pr. Kr. šį užrašą Vakarų pasauliui perdavė Diodoras Sicilietis – žymiausias senovės graikų istorikas. Nuo tada skaitymo nauda susidomėjo mokslininkai, šis posakis tapo vienu populiariausiu, kalbant apie knygas.

Sasekso universiteto mokslininkų tyrimas atskleidė, jog šešios minutės skaitymo sumažina streso lygį net 68 procentais. Psichologų teigimu, skaitymas toks veiksmingas todėl, kad protas susikoncentruoja į turinį, padeda atsitraukti nuo kasdienybės bei atsipalaiduoti. Knygų mylėtojai geriau miega, labiau pasitiki savimi, rečiau serga depresija.

Docentė Jūratė Sučylaitė teigia, jog svarbu, kad kūrinys skaitytojui suteiktų vilties, padėtų žmogui rasti tą akimirką reikiamus žodžius, pasijusti savimi, sutvirtėti psichologiškai ir dvasiškai.

Užsimezgusi Bibliotekos draugystė su Anykščių miesto vaistinėmis labai prasminga, nes vienas iš lietuvių literatūros klasikų, rašytojas Antanas Vienuolis-Žukauskas, gyvenęs ir kūręs Anykščiuose, buvo ne tik rašytojas, bet ir vaistininkas – turėjo savo vaistinę. Kas galėtų paneigti, kad vaistininkas Vienuolis (A. Žukauskas) nesiūlydavo vaistinės lankytojams ir skaitinių vietoj vaistų?

„Skaitiniai kaip vaistai“ akcijos dėžučių ieškokite Anykščių miesto ir rajono vaistinėse:
Eurovaistinė, A. Baranausko a. 12
Eurovaistinė, Kalno g. 6
I. Judickienės, vaistinė S. Dariaus ir S. Girėno g. 3–2
Norfos vaistinė, Vilniaus g. 22
Norfos vaistinė, Žiburio g. 12
Gintarinė vaistinė, P.Cvirkos g. 11, Kavarskas

Anykščių rajono PSPC ambulatorijose ir medicinos punktuose:
Andrioniškyje, Svėdasuose ir Viešintose.

Organizatorius – Anykščių L. ir S. Didžiulių viešoji biblioteka
Rėmėjas – Anykščių rajono savivaldybė
Informacinis rėmėjas – regioninis naujienų portalas www.anyksta.lt ir laikraštis „Anykšta“

Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos informacija
info@anyksciuvb.lt
+370 381 58 109