Biblioteka – erdvė dialogui: Ignalinos gyventojai kuria veiklas kartu

ignalina-kurybines-jungtys

Kovo 27 dienos vakarą Ignalinos viešojoje bibliotekoje vyko jau 5-oji asociacijos „Kūrybinės jungtys“ programos DIALOGŲ BENDRUOMENĖS: NAMAI sesija. Vienas iš asociacijos ir šio projekto siekių – dialogo tarp skirtingų bendruomenių kūrimas. Todėl į kiekvieną sesiją biblioteka, kaip šio projekto partnerė, pakviečia vis naujų Ignalinos rajono bendruomenių narių. Užsiėmimuose mokomasi kurti erdves dialogui, susipažįstama su metodais, įtraukiančiais žmones į produktyvų ir pagarbų pokalbį, ieškoma bendrų sąlyčio taškų.

Trečiadienio vakarą susirinkusieji bibliotekos, Ignalinos kultūros centro, Budrių, Ignalinos Carito bendruomenių atstovai, grupelė ukrainiečių, šiuo metu apsistojusių Ignalinos rajone, stengėsi dar giliau pažinti vieni kitus. Bibliotekininkų Erikos ir Virginijos pasiūlyto žaidimo metu mažai arba visai nepažįstami žmonės ieškojo bendrų sąlyčio taškų, bendrų pomėgių.  Vėliau „Kūrybinių jungčių” kuriančios praktikės Jelena ir Eglė pasiūlė trumpam persikelti į Marsą: renginio dalyviai kūrė kultūrinių renginių su marsiečiais instaliacijas. Nesunku buvo įsitikinti, kad žaidžiant ir fantazuojant gimsta komandos vieningumas, vienas kito supratimas ir bendros idėjos.

Kūrybinės sesijos metu dalyviai pasiūlė įvairiausių veiklų, kurios, jų manymu, paskatintų lankytis bibliotekoje, kultūros centre, miške ar pliaže. Akivaizdu, apžvelgę pasiūlymus, bibliotekininkai ir kultūros darbuotojai tikrai pasinaudos šiomis idėjomis. Juk Ignalinai tikrai labai reikia renginių ar veiklų, kuriančių dialogą tarp skirtingų bendruomenių, stiprinančių žmonių tarpusavio ryšius. Ir dar svarbu, kad šias veiklas siūlytų patys dalyviai, ne vien organizatoriai. 

Projektas tęsiasi, jo metu vietos kultūros organizacijos, padedamos Kūrybinių jungčių siūlomų praktikų, tyrinėja savo bendruomenes, kuria ir įgyvendina veiklas, stiprinančias bendruomeninius ryšius, kuria erdvę dialogui bei siekia mažinti atskirtis ir susipriešinimus.

Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija