Saulės kelio pėdomis

Vyras šypsosi susidėjęs rankas savo fotografijų parodos bibliotekoje fone
Pradžia:2024-03-19 12:00
Pabaiga:2024-04-03 12:00
Vieta:II a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje II a. ekspozicijų erdvėse veikia fotomenininko Žilvino Kropo fotografijų paroda „Saulėraščių fenomenas“ – brandžiausi autoriaus soliaografijos darbai.

„Mano fotoaparatas – tai tuščia alaus skardinė, viduje įdėtas šviesai jautrus fotopopieriaus lapelis. Vietoj objektyvo adata skardinės sienelėje pradurta maža skylutė, pro kurią skverbiasi šviesa ir piešia vaizdą fotopopieriuje. Čia daugiau nieko nėra – nei elektronikos, nei baterijų, nei optikos. Naudodamas skardinę tarą fotografuoju saulės kelią, kuris skirtingais metų laikais visada yra kitoks. Fotografavimo ekspozicija kartais trunka mėnesius, o kartais net ištisus metus. Šį fotografavimo būdą pasirinkau dėl to, kad nepatinka visos tos dailios ir labai labai preciziškai suredaguotos nuotraukos. Nepatinka ir tai, kad visi gali sukurti panašią nuotrauką į jau egzistuojantį atvaizdą. Norisi kitokio, unikalaus, tikro ir nevienalaikio pasaulio atvaizdo“, – sako parodos autorius.

„Ž. Kropas kuria originalius atvaizdus, kurie kasdienėje aplinkoje nėra prieinami žmogaus akiai. Jis fiksuoja vaizdus, kurių neįstengia sugauti ir užlaikyti ne tik natūrali, bet ir ištobulinta optikos ir elektronikos technika. Ž. Kropo nuotraukos, iš kurios pasitraukęs žmogus, vertę įgauna pati ekspozicija – ilgas ir kantrus laukimas, kol šviesa keliauja ir užrašo savo judėjimo trajektoriją“, – įsitikinęs medijų menininkas ir meno kritikas prof. dr. Remigijus Venckus.

Ž. Kropas – alternatyvios fotografijos kūrėjas. Naudoja tokias technikas kaip pinhole, soliaografija, chlorofilo procesas, cianotipija, chemigrama ir antotipija. Panevėžio fotografų draugijos, Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys.  

Paroda „Saulėraščių fenomenas“ bibliotekos II a. erdvėse eksponuojama iki balandžio 3 dienos.

Ekspozicija – bibliotekos projekto „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje” dalis. Finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė. 

LKT_Logotipas