Panevėžio miesto laikraščiui „Sekundė“ – 30 metų

Vaizdas be pavadinimo

1994 m. kovo 5 d. (šeštadienį) pasirodė pirmasis Panevėžio miesto laikraščio „Sekundė“ numeris. Jo įkūrėjai turėjo būti drąsūs, o gal – gerą humoro jausmą turinys žmonės, nes leidiniui parinko tuo metu Lietuvoje veikusio ir tais pačiais – 1994-aisiais – skandalingai žlugusio „Sekundės“ komercinio banko pavadinimą. Banko, indėlininkus viliojusio garsiuoju šūkiu „Reikia pinigų – pinigų yra!“.

„Sekundė“ pradėta leisti savaitgaliais kaip savaitraštis, numerio kaina – 30 centų. Pristatydamas naująjį leidinį visuomenei tuometis redaktorius Alvydas Ulys vylėsi, kad „Sekundė“ skaitytojams taps nuolatine palydove, į problemų turinčius gyvenimus įnešdama optimizmo ir pasitikėjimo savimi.

Pasklaidykime pirmąjį laikraščio numerį. 8 puslapiuose – tik TV programa, kriminalinės istorijos, savaitinė miesto kriminalinių įvykių suvestinė, pažinčių skyrelis „Laukiu tavęs“, horoskopai, valiutų kursas buvusiose SSRS respublikose, spalvotųjų metalų kainos Londono, Maskvos, Rygos ir Talino biržose, rubrika „Vakaro skaitiniai“, skelbimai, anekdotai, reklama. Ketvirtajame puslapyje, tarp skelbimų „Perka“ ir „Parduoda“, – kukliai įsiterpęs Panevėžio dramos teatro mėnesio repertuaras. Paskutiniame puslapyje – 5 klausimų testas „Kvizas“.

Pasitikrinti žinias kviečiame ir jus:

  • Operos „Toska“ autorius (Dž. Verdis, Dž. Pučinis, Š. Guno).
  • Senovės graikų vėjų dievas (Eolas, Hefaistas, Arėjas).
  • Kokį Kauno krepšinio klubą treniruoja buvęs žalgirietis V. Masalskis? („Lavera“, „NECA“, „Drobė“).
  • Zanavykų sostinė (Vilkaviškis, Marijampolė, Šakiai).
  • Šaltas, stiprus, gūsingas vėjas (fenas, brizas, bora).

Tačiau visa tai jau istorija. Laikraštis augo, tvirtino savo pozicijas. Didėjo apimtis, daugėjo temų. Dabar jau 30-metė „Sekundė“ – solidi, gerbianti save ir skaitytojus, informuojanti panevėžiečius apie miesto aktualijas, nepamirštanti ir jo istorijos puslapių, nemažai dėmesio skirianti kultūros temoms.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka sveikina visą „Sekundės“ komandą. Dovana jums ir skaitytojams – laikraščio skaitmeninimas. Portale „Panevėžio kraštas virtualiai“ kviečiame skaityti, apie ką „Sekundė“ rašė 1994 ir 1995 m.