Daug daugiau nei „Kregždutės kregždutės…”

Vaizdas be pavadinimo
Pradžia:2024-03-12 15:00
Pabaiga:2024-04-12 18:00
Vieta:Menų skaitykla
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Daugelis ir naktį pažadinti turbūt sudainuotume: „Kregždutės kregždutės, dangaus gyvos žirklės…”. Kūrinį, kuriam muziką parašė kompozitorius Giedrius Kuprevičius, šiemet švenčiantis 80 metų sukaktį. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka šia proga Menų skaitykloje parengė parodą „Elektroninės muzikos pradininkas Lietuvoje“.

Ekspozicijos lankytojus kviečiame pavartyti knygas (autobiografinę „Koncertas“, mokomąją „Muzika teatre“), apžiūrėti natų rinkinius, pasiklausyti G. Kuprevičiaus vokalinės, kamerinės, simfoninės, elektroakustinės ir elektroninės muzikos įrašų kompaktinėse ir vinilo plokštelėse. Turime miuziklą „Veronika“ (pagal A. Vienuolio „Paskenduolę”), fragmentų iš baleto „Čiurlionis“, Kauno kariljono programos ir kt.

Rasite ir primirštos elektroninės muzikos grupės „Argo“ (įkūrėjas ir meno vadovas G. Kuprevičius) vinilų. Kaip ir nemažai narsių pirmeivių, jiems teko nemažai iššūkių. Tarkim, grupei kuriantis  nebuvo instrumentų kurti elektroninę muziką, todėl „Argo“ sintezatorių sukūrė patys. Tai buvo pirmas toks instrumentas Lietuvoje. Bemaž milijono tiražu 1980 m. išleista debiutinė  grupės plokštelė „Discophonia“. Joje moderniai, drąsiai skambėjo ne tik muzika – albumo viršelį  puošė prasegti džinsai – akivaizdus Vakarų kultūros simbolis, ir vaivorykštė – veržimosi iš uždaros, sukaustytos erdvės ženklas.

Akį traukia ir kita plokštelė – „Ugnies medžioklė su varovais“. Iki 1983 m. Jaunimo teatre rodytas pirmas lietuviškas miuziklas laužė stereotipus, kalbėjo apie laisvę. Pagrindinių herojų partijas įdainavo Vytautas Kernagis, Gintarė Jautakaitė, Arvydas Navalinskas. Būtent šioje plokštelėje išgirsite ir garsiąją „Kregždutės kregždutės…“ bei kt.

Norite naujesnės versijos? Turime „Domino“ teatre 2008 m. pastatyto miuziklo (pagrindinius vaidmenis atliko Ona Kolobovaitė ir Egidijus Bavikinas) kompaktinę plokštelę.

G. Kuprevičius – itin įvairiapusė asmenybė, kompozitorius, pedagogas, eseistas. Kūrybinėje biografijoje – kariljonas ir elektroninė muzika, operos ir simfonijos, kameriniai kūriniai, oratorijos ir vokaliniai ciklai, muzika spektakliams ir kino filmams, multimedijų projektai. Šiuo metu jo sąskaitoje – per 400 kūrinių.

Už įvairiapusę veiklą G. Kuprevičius apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi, Vyriausybės kultūros ir meno premija, Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija, Auksiniu scenos kryžiumi, G. Petkevičaitės-Bitės atminimo medaliu bei kt.

*****

Paroda bibliotekoje veiks iki balandžio 12 dienos.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.