Valentino diena bibliotekoje – šilumos, grožio, bendrystės ir staigmenų ritmu

Moters delnuose megzta raudona širdutė virš stalo raudonų siūlų fone

Psichologai sako: vienos sudėtingiausių dienų žmonėms – šventės. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės biblioteka pasistengė, kad taip nenutiktų. Romantiškąją vasario 14-ąją vėl vyko akcija „Valentino dieną poromis ir po vieną – į Bitės biblioteką!”, netrūko pasimatymų ir gerų emocijų.

Panevėžietis stiklo menininkas Remigijus Kriukas vieną dieną eksponavo trijų stiklo skulptūrų kompoziciją „Meilės tėkmė” – kūrinius, sausį pristatytus Paryžiaus tarptautinėje namų dizaino ir gyvenimo būdo parodoje „Maison&Objet”. Žodis „meilė” slypėjo ne tik pavadinime.

„Nepataikauju jokioms srovėms, madoms ar tendencijoms – kuriu savo. Kad stiklą galėtum suvaldyti ir prisijaukinti, turi jį beprotiškai mylėti“, – dienraščiui „Sekundė” sakė R. Kriukas.

Keliasdešimt mezgėjų aktyviai įsitraukė į širdies rezgimo akciją – nėrė įvairaus dydžio ir atspalvių širdeles, jomis dalijosi, maloniai plepėjo, vaišinosi kava su morengais.  

Užsukusieji į biblioteką galėjo apžiūrėti knygų meilės tema parodą, išmėginti aklą pasimatymą su knyga, pasižiūrėti romantišką filmą, nemokamai pasidaryti nuotrauką fotosesijoje. 

Netrūko veiksmo Atviroje jaunimo erdvėje (AJE).Pasimatymo „Nekenčiu Valentino dienos“ dalyviai džiaugėsi šią dieną leidę ne vieni, geriau pažinę esamus ar pradėję pažintis su naujais draugais. Žaidė susipažinimo žaidimą  „Arba…arba“ – aiškinosi, kas labiau  mėgsta Ryčio Cicino „Jei meilės laivas…“, o kas – Vaido Baumilos „Kunigundą“, kas yra „vyturys“, o kas „pelėda“, kam patinka gaminti, o kam – valgyti. Žaidusieji „12 pirmų pasimatymų“ ėjo į 2 minučių pasimatymus, dalindamiesi vaikystės prisiminimais, įspūdžiais apie labiausiai patikusius filmus ir knygas, įkvepiančias asmenybes ir kt. Vėliau atėjo laikas žaidimui „Bandos jausmas“, edukacijai „Jūratė ir Kastyčio meilės istorija“. Jaunimas tikrino savo žinias, kūrė pritrenkiančius ir beprotiškai linksmus komiksus, sužinojo Lietuvos ir Panevėžio krašto burtų, kuriais galima prisišaukti meilę ar atbaidyti įkyrų gerbėją. Galiausiai išbandė populiariąją AJE burtų knygą „Orakulas“ – spėjo savo ateitį.

Valentino dieną bibliotekoje karūnavo muzika. Ypatingą vakarą surengė Vytauto Mikalausko menų gimnazija. Mokytojos Astos Kapučinskienės iniciatyva liejosi tik gražiausia meilės muzika – Balio Dvariono, Džiuzepės Torelio, Antonijaus Vivaldžio, Edvardo Grygo, Franco Leharo, Endriu Loido Vėberio, Koulo Porterio ir kt. kompozitorių kūriniai. Meistriškumą demonstravo ne tik gimnazistai, bet ir pedagogai. Netrūko malonių staigmenų, kadangi buvo grojama netikėtų ir skirtingų sudėčių ansambliais.

Biblioteka jau sulaukė ir puikių atsiliepimų apie Valentino dienos renginių fiestą.

Kas patiko lankytojams?  

 
„Nuoširdumas, jaukumas, atmosfera. Organizuotumas. Koncertas. Bendruomeniškumas”;
„Nustebino bibliotekos direktorė, apsilankiusi širdies rezgimo akcijoje ir nuoširdžiai, šiltai bendravusi su dalyviais”;
„Tai, kad renginyje bendravo skirtingo amžiaus kartos ir rado bendrą užsiėmimą”.

*****

Ačiū visiems, kas Valentino dieną užsuko į biblioteką! Ačiū visiems, kas žaidė, mezgė, žiūrėjo, fotografavosi, klausėsi, dalijosi pačiais gražiausiais žodžiais ir jausmais! Ačiū akcijos „Valentino dieną poromis ir po vieną – į Bitės biblioteką!” partneriams – R. Kriukui, Vytauto Mikalausko menų gimnazijai.