Prisijaukinti knygą

knygos-mokyklos

Paskutiniame 2023-ųjų metų susitikime, o ir šių metų pirmomis dienomis Zarasų rajono viešosios bibliotekos klubo „Knygų sala“ skaitytojai dalyvavo „Aklame pasimatyme su knyga“. Paprastai knygas mes renkamės pagal autorių, pavadinimą, rekomendacijas, pagaliau, pagal viršelį. Aklo pasimatymo metu skaitytojai rinkosi knygas, žinodami apie jas labai mažai. Ir daugelis nustebino save, nes tai buvo nauja ir paslaptinga pažintis, lydima malonių, netikėtų literatūrinių potyrių.

Taigi, vėl susitikę dalyviai labai noriai dalinosi savo patirtimi, skaitant neįprastas sau knygas. Ne vienam teko „prisijaukinti“ išsirinktą leidinį.

Buvo pristatytos net 9 labai skirtingos knygos. Jennifer Haigh „Gailestingumo gatvė“ stipriai ir paveikiai pasakoja tapsmo moterimi istoriją. Detektyvų mėgėja šįsyk įsitraukė į mažo miestelio paprastų žmonių gyvenimą, kur viskas lyg ir aišku, kaip ant delno. Bet net ir Sherryl Woods romane „Pasiekti namus“ galima surasti painių situacijų.

Pradžiugino ir po daugelio metų vėl įvykęs susitikimas su prancūzų romaniste, sulaukusia pripažinimo visame pasaulyje Francoise Sagan ir jos romanu „Truputis saulės šaltam vandeny“.

Fridos Isberg distopija „Žymėjimas“ nagrinėja universalias teisingumo, lygybės, žmogiškumo esmės temas ir su visomis pasaulio naujovėmis kerta tą siaurą liniją tarp tikrovės ir fantazijos.

Pristatytos lietuvių dramaturgės, prozininkės Lauros Sintijos Černiauskaitės 22 grynojo įkvėpimo tekstų knyga „Džiaugsmynas“ ir visiškai jai priešinga, sukrečianti ir net atvirai šokiruojanti šiuolaikinės japonų rašytojos Sayaka Murata apsakymų knyga „Gyvybės ceremonija“. Beje, Sayaka Murata šiuo metu yra ypač populiari savo tėvynėje.

Dar vienas japoniškų tradicijų persmelktas romanas – Natsume Sōseki „Širdis“, kurio, pasak jį perskaičiusios klubietės, „po dviejų dienų nepamirši“. Klubo vyrai pristatė rimtas knygas: Anni Kytömäki „Margarita“ kurioje pasakojama istorija liudija, kad toliaregiški ir geranoriški valdžios siekiai, vykdomi be atodairos, gali atsigręžti prieš pavienį žmogų ir W. S. Maugham „Mėnulis ir skatikas“, kur vieno genialaus dailininko likimas byloja, kad gali neturėti nieko ir tuo pačiu turėti viską.

Atrodo, kad „Aklojo pasimatymo su knyga“ esmė pasiteisino – klubiečiai liko patenkinti tiek perskaitytomis knygomis, tiek ir labai daug įvairių emocijų suteikusiu susitikimu.

Kitas klubo „Knygų sala“ susitikimas – vasario 27 d.

Parengė Jurga Sagadinaitė,
Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vyresn. bibliotekininkė
Nuotraukos autorės