Naujos knygos. Meg Wolitzer „Žmona”

Vaizdas be pavadinimo

Dar vienas svečias bibliotekos rubrikoje „Naujos knygos“ rubrikoje, kurioje skaitytojus supažindiname su šiais ir praėjusiais metais mūsų fondus papildžiusia literatūra.

*****

Šešėlis.

Su sutuoktiniu, garsiu rašytoju Džozefu Kestlmanu, skrisdama į Suomiją atsiimti itin svarbaus apdovanojimo 64 metų Džoana Kestlman apsisprendžia skirtis. Kodėl byra šis visuomenei itin darniai atrodantis tandemas? Per 40 metų priežasčių, nurytų nuoskaudų susikaupė ne viena ir ne dvi…

Autorė skaitytoją paneria į kasdienybės ir rašytojų būtį nuo 6-ojo praėjusio amžiaus dešimtmečio iki nūdienos. Aplinką, kuri priklauso stipriajai lyčiai. Kur moteris laimėti negali. Ji pastebima tik tuomet, jei yra graži, tuščia arba turi ryšių su svarbiais žmonėmis.

Apie santuoką, pastatytą ant kito skausmo. Vyrus, kuriems priklauso pasaulis. Iš jo išstumtas moteris. Vyrus – didelius vaikus, kurie iš tavęs pareikalauja visko. Sau. Klaidingą įsitikinimą, kad tik vyras padarys tave tobulą. Nepagražintą žmonos padėtį – būti priedu, aptarnaujančiu personalu. Santuokas, išliekančias vien todėl, kad taip patogiau.

Apie žmones, tik norinčius rašyti, ir tai sugebančius. „Moterišką” ir „vyrišką” literatūrą. Konkurenciją, pavydą, galvą susukančią sėkmę, egoizmą, manipuliacijas ir pagiežą. Tiesą, melą ir įvaizdį. Naivumą, nepasitikėjimą ir bailumą.            

Stiprus, įdomus, įtaigus kūrinys. Nepaisant to, kad pagrindinė herojė dažnokai erzina.

2017 m. pagal romaną sukurtas filmas, kuriame Džoaną suvaidino Glenn Close, už vaidmenį susižėrusi daugybę nominacijų ir apdovanojimų. Tarp jų – „Auksinis gaublys” ir „Oskaro” nominacija.

*****

P. S. Kviečiame užsisakyti mūsų bibliotekoje arba internetu – www.ibiblioteka.lt. Šioje svetainėje jau galima patiems užsisakyti naują paslaugą – nemokamą atsiuntimą iš kitų Lietuvos bibliotekų.

Asta Sarapienė
Komunikacijos specialistė