Juk mokytis ir mylėti – niekada ne per vėlu

paroda-zarasai

„Jei yra tikras nuoširdumas, viltis ir džiaugsmas gyventi – tai šių žmonių akyse ir atvirose širdyse. Mums susitikus, jie visad apkabina – žvilgsniais, šypsenomis, dėkingumu. Mokomės iš jų – gebėjimo gražiai, kantriai, santūriai būti. Nesiskundžiant viską ištverti ir šypsotis. Dalintis ne tik mintimis – sukurtais rankdarbiais, skanumynais, atjauta, supratingumu ir pagalba. Mėgautis viskuo, kas gražu ir gera. Žavi jų begalinis noras būti kartu, skaityti, klausytis, pažinti, kurti, keliauti, pamatyti ir viską su dėkingumu priimti – visąlaik mokytis“ (Gitana Kavaliauskaitė).

Vasario 14 d. Zarasų r. sav. viešojoje bibliotekoje iškilmingai sutikta Rimanto Bikulčiaus fotografijos paroda „Mokytis universitete“. Nuotraukose – gyvenimo išmintimi ir patirtimi spinduliuojantys Zarasų Trečiojo amžiaus universiteto (TAU) klausytojų portretai. Po bibliotekos skliautais susirinko didelis būrys TAU lankytojų, miesto vadovai, kultūros ir švietimo įstaigų direktoriai, bibliotekos lankytojai ir bičiuliai. Nuoširdūs sveikinimai ir palinkėjimai, kaip šiltas pavasario vėjas, glostė TAU studentų ir parodos autoriaus R. Bikulčiaus širdį. Zarasų rajono merė Nijolė Guobienė padėkojo Rimantui Bikulčiui už puikią iniciatyvą pagerbiant ir įamžinant mūsų krašto TAU lankytojus. Pasidžiaugė TAU klausytojų aktyvumu, išmintimi, noru šviestis ir tobulėti.

Renginio vedėja Gitana Kavaliauskaitė kalbėjo, kad tai penktoji personalinė fotografijos meistro R. Bikulčiaus paroda. Jos autorius yra pripažintas Lietuvoje ir už jos ribų kaip puikus peizažų ir portretų fotografas. Gebantis meniškai užfiksuoti gyvenimo trapumą, natūralias emocijas, perduoti tam tikrą istoriją ir patirtį.

Pasak R. Bikulčiaus, idėja įamžinti TAU studentus kilo prieš kelerius metus. „Mokyklos klasėse būdavo malonu stebėti, kokiomis šviesiomis akimis senjorai dalyvauja paskaitose, kaip įdėmiai ir aktyviai klauso dėstytojų, konspektuoja. Kilo mintis užfiksuoti gerumu spindinčias akis, veide pražystančias šypsenas, jų nuoširdumą, gyvenimo pamokas… pagaliau – jų drąsą. Atrodo žmonės galėtų kaip ir nesimokyti, juk gyvenime jau kaip ir viskas pasiekta. Tai gražus pavyzdys mūsų jaunajai kartai“, – kalbėjo parodos sumanytojas.

Iš tiesų džiugina vis didėjantis, šimtą perkopęs Zarasų TAU klausytojų skaičius, kitais metais pasitiksiantis savo gyvavimo dešimtmetį. Jų globėja ir rektorė Nadiežda Matušova siunčia Lietuvai žinutę, kad senjorai nėra reikalaujantys ir nuobodūs bambekliai. „Mes mokomės, domimės, norime geriau pažinti save, aplinką, pasaulį“, – teigė N. Matušova. Vadovė labai tikisi, kad ši paroda bus eksponuojama ir kitose Lietuvos kampeliuose, kad visuomenė pamatytų, kiek daug yra šviesių, aktyvių, išmintimi ir patirtimi spinduliuojančių TAU klausytojų.

Nuoširdžiausi sveikinimai ir palinkėjimai parodos autoriui ir TAU lankytojams skriejo nuo Zarasų r. viešosios bibliotekos direktorės Danutės Karlienės, LR Seimo nario Algimanto Dumbravos padėjėjos Reginos Račkauskienės, Zarasų švietimo pagalbos tarnybos direktorės Gintarės Laurikėnienės, Zarasų Fausto Latėno meno mokyklos direktorės Rasos Juškėnienės, Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos bendruomenės ir gimnazijos jaunimo klubo „Lietus vitraže“, Daugpilio fotografų klubo „Ezers zeme – F“ narių Ilzės, Linardo ir Svetlanos, Visagino fotografo Aleksej Musatov, Zarasų fotoklubo „Ežerų žemė“ narių Gitanos ir Rasos. R. Bikulčiui susirinkusieji linkėjo naujų atradimų, TAU klausytojams – ilgų gyvavimo metų, sveikatos ir laimės.

Renginį papuošė Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos moksleivių Kirilo Timofejevo ir Airingos Šapalaitės atlikti muzikos kūriniai.

Gyvuokit!

Parengė Inesa Dumbravienė,
Zarasų r. sav. Viešosios bibliotekos atstovė ryšiams su visuomene
Nuotr. autorės ir Donato Merkio
Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka