Jaunųjų kūrėjų galimybių tribūna „Nevėžis“ – kuriančio jaunimo šventė

Būrys įvairaus amžiaus žmonių, jaunimo ir mokytojų, laiko rankose po almanachą ir žiūri į viršų

Įvyko vienuoliktoji projekto Jaunųjų kūrėjų galimybių tribūna „Nevėžis“ šventė – įteiktos „Sidabrinio Nevėžio“ statulėlės Metų literatui ir Metų iliustruotojui, kiti apdovanojimai, sutiktas „Jaunųjų kūrėjų almanachas 2023“. Per 2023-uosius metus Jaunųjų kūrėjų galimybių projekte „Nevėžis“ dalyvavo 68 literatai ir 51 iliustruotojas. 

„Šis projektas nėra konkursas, tai puiki galimybė visiems pasidalinti savo kūryba – įvairiausių žanrų literatūriniais ar dailės darbais. Mes visi gimstame kūrėjais. Tik, jei tokia dovana nėra puoselėjama, laikui bėgant, ji nyksta,“ – įsitikinęs projekto vadovas Arnas Simėnas.

Ceremoniją pradėjo Panevėžio moksleivių namų ansamblis „Doorstep“ (vadovas Justinas Kanaporius) – atliko kompozitoriaus Laimio Vilkončiaus ir Ramutės Pukalskaitės dainą „O mes skubam…“ .

2023-ųjų metų „Sidabrinio Nevėžiuko“ titulu pakrikštyti devyni jaunieji iliustruotojai iš Panevėžio dailės mokyklos ir Panevėžio Vytauto Mikalausko menų gimnazijos ir penkiolika literatų iš Biržų, Kupiškio rajono, Pasvalio, Panevėžio gimnazijų ir progimnazijų.

Projekto bendraautorės Solveigos Dagės įsteigtas prizas – knyga „Apie tai kalbasi plaukai“ – įteiktas iliustruotojai Emilijai Kopūstaitei iš Vytauto Mikalausko menų gimnazijos. Nominacija už Lietuvos temą poezijoje įteikta Viktorijai Pučekaitei iš Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos. Teatro „Menas“ vadovo Anupro Juciaus įsteigta nominacija „2023 metų dramaturgas“ skirta Robertai Jonaitytei ir Rugilei Šataitei iš Biržų „Saulės“ gimnazijos. Jų mokytoja Virginija Kalvanaitė.

Panevėžio miesto mero prizą gavo Austėja Dūdaitė iš Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijos (mokytojas Egidijus Miknevičius).

2023 metų iliustruotoja tapo Gabrielė Burkaitė iš Panevėžio Vytauto Mikalausko menų gimnazijos (mokytoja – Daiva Laurinavičienė), o 2023 metų literate – Marija Vaičikonytė iš Panevėžio 5-osios gimnazijos (mokytoja – Laima Kuodienė). Joms įteiktos stiklo menininko Remigijaus Kriuko skulptūrėlės „Sidabrinis Nevėžis“.

Projektas „Jaunųjų kūrėjų galimybių tribūna NEVĖŽIS“ jau pradėjo dvyliktus metus, jo idėja ir pagrindiniai tikslai nesikeičia: auginti kultūrai ir menui neabejingus žmones. Projekte gali dalyvauti visi moksleiviai, kiekviena jų kūrybinė pastanga yra vertinama.

Almanacho įžangoje pastebima, kad viename masiškiausių Panevėžio regiono kuriantį jaunimą telkiančių projektų iki 2023 metų dalyvavo daugiau nei 1000 moksleivių, apie trečdalis iš jų – kelis metus iš eilės.

     

Gintaro Lukoševičiaus fotografijos