Su Zarasų ketvirtokais apie Sausio 13-ąją ir Slibiną

zarasai

Sausio 13-oji Lietuvai ir jos gyventojams ypatingai svarbi diena. Ši data primena apie prieš 33 metus vykusias kovas prie Vilniaus televizijos bokšto. 1991 metų sausio 13-osios naktį ten susitelkusių beginklių taikių Lietuvos gyventojų pralietą kraują grumiantis prieš sovietų kariuomenės tankus ginant savo Laisvę.

Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka į šiai ypatingai istorinei datai paminėti organizuotą renginį pakvietė Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos IV b klasės moksleivius su mokytoja Alina Guntuliene.

Dalyviai klausydamiesi bibliotekininkės skaitomos pasakos apie Lietuvos gyventojų: elfų, burtininkų ir laumių kovą prieš raudonąjį devyniagalvį Slibiną ir baltąsias meškas suprato, kad kovą laimėti padėjo Laisvės troškimas ir vieningumas. Žiūrėdami dokumentinio filmo „Mes dainuosim“ (režisierius R. Mullan) ištraukas matė užfiksuotas istorinių įvykių akimirkas. Po refleksijos kiekvienas dalyvis išsirinkęs iš girdėtos pasakos ir matytų filmo ištraukų tai, kas jo manymu svarbiausia, kūrė plakatą, rašė linkėjimus Lietuvai.

Iš sukurtų plakatų vieningai išrinko vieną, kurį visi bendrai atvaizdavo ant sniego. Plakate pavaizduotus Lietuvos gyventojus: elfus ir nykštukus kovojančius su raudonuoju Slibinu nupiešė pelenais.

Iš renginio dalyvių sukurtų plakatų ir linkėjimų parengta parodėlė eksponuojama Vaikų literatūros skyriuje. Aplankykite!

Zina Černovienė,
Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė
Nuotraukos autorė I. Dumbravienė