„Liudvikas, Lietuvos karalius” – universali utopija skaitytojui

Vaizdas be pavadinimo
Data:2024-01-25
Laikas:17:15
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Sausio 25 d. 17.15 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje – Regimanto Dimos utopinio romano „Liudvikas, Lietuvos karalius“ pristatymas.

„Jei norite įtempto siužeto, prašom. Jei norite pagalvoti, kur eina mūsų Respublika, koks kismas turėtų ištikti politinę sistemą, „Liudvikas, Lietuvos karalius“ suteiks daug peno apmąstymams. Net feministės leis šiai knygai egzistuoti, nemitinguos prieš, nes pagrindinė herojė ir viso veiksmo variklis – moteris. Vienintelė galima autoriaus klaida, kad ne ji taps Lietuvos karaliumi ir per retai apsirengusi. Tačiau autoriaus gyvenimiškoji patirtis tvirtina – kai kurioms geriau likti nuogoms. Lietuvos karalius bus vyras, kaip skaitytojas suvokia iš knygos pavadinimo „Liudvikas, Lietuvos karalius“, – žaismingai, netgi ironiškai apie savo naujausią kūrinį kalba R. Dima.

Skaitytojui irgi liūdna nebus – galės pasijuokti iš „intelektualaus humoro intarpų apie Kembridžą bei baltųjų meškų šaudymo scenelių Prano Juozapo Žemėje”. Anot R. Dimos, yra ir daugiau knygos pranašumų: universali, patogi, trumpa.

„Kaip autorius, noriu atsiriboti nuo kai kurių personažų minčių, autorinio teksto ir kitokių baisybių. Aš taip nenorėjau. Tačiau gyvenimas – tai žaidimas. O utopinis politinis romanas – dar aršesnis žaidimas. Leidykla taip pat atsiriboja nuo autoriaus. Kai kurios autoriaus mintys nesutampa su leidyklos nuomone. Autorius tai vertina”, – sąmoju trykšta rašytojas.

Prozininkas R. Dima – vilnietis. Nuo 2018 m. – Lietuvos rašytojų sąjungos narys. Utopinis romanas „Liudvikas, Lietuvos karalius“ – šeštoji autoriaus knyga.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.