Naujoji bibliotekos direktorė Greta Kėvelaitienė: nuo prioritetų iki svajonių

Moteris ir vyras plačiai šypsosi bibliotekos sienos fone

Šiandien darbą pradėjo nauja Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorė – buvusi Kultūros paveldo tyrinėjimo ir skaitmeninimo skyriaus vadovė Greta Kėvelaitienė. Ją kolektyvui pristatė svečias iš Vilniaus – kultūros viceministras Rimantas Mikaitis. 

„Iš tiesų norėjau čia atvažiuoti. Nežinau, kas tai lėmė. Tikrai ne pareiga. Pastarąjį kartą lankiausi prieš 2 metus, bibliotekai švenčiant 100-metį. Gal tas išlikęs bendrystės jausmas, bendradarbiavimas su biblioteka, santykis su buvusia vadove Jurgita Bugailiškiene? Jūsų darbai, iniciatyvos, gebėjimas priimti iššūkius? Ačiū už tai. Smagu, gražu ir gerai, kad nutiko natūralus pokytis – naujoji vadovė jau yra kolektyvo narė. Neabejoju – dirbsite kartu, sutelktai. Kita vertus, Greta suteiks naujų spalvų bibliotekos veiklai, toliau judėsite į priekį. Gerų metų, darbų, kadencijos”, – sakė R. Mikaitis.

G. Kėvelaitienės teigimu, biblioteka ir toliau gerbs tradicijas, puoselės istorinę atmintį, išsaugodama tai, kas vertingiausia ateities kartoms, plėtos esamas ir kurs naujas paslaugas Panevėžio regiono gyventojams. Priimdama kiekvieną, įsiklausydama į poreikius ir būdama atvira naujoms idėjoms. Sieks ne tik tobulėti ir būti savo srities profesionale, ugdyti lyderystę, bet ir kūrybiškai jungti įvairias sritis, diegti technologijas, kurti pažangą ir vertę bendruomenei.

„Man labai svarbi biblioteka kaip aktyvi visuomenės narė, bendrakūros principas. Todėl kursime ir plėsime partnerystes su bendruomeninėmis organizacijomis, verslu, „Stasys Museum“ ir pan. Tarp prioritetų – kraštotyros, skaitmeninimo, analitinė veikla, vystyti pasakojančių bibliotekų tinklą ir pasakojimo edukacijas, aktualizuoti G. Petkevičaitės-Bitės asmenybę ir vertybes, kasdienei veiklai naudoti dirbtinį intelektą, didinti prieinamumą negalios ištiktiems žmonėms, tobulinti projektinę veiklą, gerinti bibliotekos įvaizdį ir kt.”, – sako naujoji vadovė.

Artimiausias svarbus projektas – šiemet bendruomenei atverti atnaujintą Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos skyrių (Aukštaičių g.), organizuoti Lietuvos ir Ukrainos bibliotekų forumą.

Naujoji direktorė neslepia ir svajonių: „Norėčiau sutvarkyti centrinio bibliotekos pastato (Respublikos g. 14) fasadą – juk nuo rekonstrukcijos prabėgo 17 metų. Svajoju apie tvarią biblioteką – na, kad ir mūsų elektromobilį garaže. Suvenyrų krautuvėlę… Na, bet svajoti reikia atsargiai“.  

Istorijos magistrė G. Kėvelaitienė G. Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje dirba nuo 2015 m. Pradėjo kaip kultūros vadybininkė, paskui vadovavo trims skirtingiems skyriams. Dvejus metus kultūros projektų vadove dirbo Juozo Miltinio dramos teatre. 

G. Kėvelaitienė bibliotekos direktore išrinkta 2024–2028 m. kadencijai.