Klubas „Let‘s Talk“: kodėl verta mokytis visą gyvenimą

Žmonės sėdi už kvadratu stovinčių stalų ir kalbasi bibliotekos skaityklos fone

Kalbų mokymasis – puiki treniruotė smegenims, turinti teigiamą kognityvinį poveikį. Taip pat tai savotiška transporto priemonė, leidžianti panerti į kitos kultūros gelmes ir atskleidžianti nuostabią pasaulio įvairovę. Galiausiai tai yra puiki galimybė įgyti daugiau pasitikėjimo savimi, atrasti naujų smalsumą žadinančių sričių. 

Nuo 2018 m. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje veikiantis angliškų pašnekesių klubas „Let‘s Talk“ šiuo metu vienija 50 anglų kalbos entuziastų, kartą į savaitę susitinkančių bibliotekoje ir du kartus nuotoliniuose užsiėmimuose. Klubo diskusijose aptariamos pačios įvairiausios temos – socialinės, psichologinės, filosofinės. Kalbamasi apie filmus, muziką, perskaitytus straipsnius ir literatūros kūrinius. Pasitelkiami įvairūs užsiėmimų formatai – diskusijos, žaidimai, poezijos skaitymai, protmūšiai, ekskursijos. Taikomi istorijų dalijimosi kavinės (angl. „Story Sharing Cafe“) bei vizualiojo mąstymo metodai. Klubo nariai mėgsta užduotis bibliotekos parodų erdvėse, kai, susipažindami su ekspozicijomis, ne tik plečia meninį akiratį, bet ir lavina atmintį, praturtina savo žodyną.

Įdomūs iššūkiai ir įvairūs užsiėmimų formatai

Jau kurį laiką klubo nariai išbando save diskusijų moderatorių vaidmenyje. Užsiėmimus vedę „Let‘s Talk“ nariai teigia, jog ši veikla yra ne tik didesnė atsakomybė, bet ir malonus iššūkis. Tuo tarpu susitikimų dalyviams jų bičiulių vedami užsiėmimai yra įdomi naujovė, paįvairinanti kassavaitinius užsiėmimus, nes kiekvienas moderatorius turi savitą stilių, temų pasirinkimo prioritetus.

Grupė žmonių stovi ant medinės aikštelės gamtos fone

Ekskursija po Panevėžį anglų kalba

„Let‘s Talk“ nariai vertina netradicinius užsiėmimų formatus – jiems patiko dalyvauti ekskursijoje po Panevėžį, kurią vedė profesionali gidė anglų kalba. Šio pasivaikščiojimo metu buvo galima ne tik sužinoti dar negirdėtų faktų apie Panevėžį, bet ir išmokti naujų angliškų žodžių. Su Panevėžio istorija klubo nariai susipažino ir lankydamiesi J. Miltinio memorialiniame bute, kur diskutavo teatro tema, domėjosi  legendinio režisieriaus asmenine biblioteka, pamatė autentišką J. Miltinio buto aplinką.

Nors virtualūs užsiėmimai buvo vienintelė klubo galimybė susitikti pandemijos metu, jie tebėra populiarūs ir šiandien. Juose dalyvauja klubo nariai, kuriems patogesnis užsiėmimų laikas yra dienos metu, taip pat anglų kalbos entuziastai iš kitų Lietuvos miestų ir užsienio.

Kitų kultūrų pažinimas

Klubas visada laukia susitikimų su svečiais iš užsienio. 2023 m. bibliotekoje lankęsi dvi Ispanijos suaugusiųjų švietimo įstaigų besimokančiųjų grupės dalyvavo „Let‘s Talk“ užsiėmimuose. Šių susitikimų metu tiek lietuviai, tiek ispanai ne tik tobulino savo šnekamosios anglų kalbos įgūdžius, bet ir kalbėjosi apie kultūrų ypatumus, tradicijas, gyvenimo būdą.

Didelė grupė žmonių stovi ir sėdi bibliotekos skaityklos fone

Klubo susitikimas su bičiuliais iš JAV Virdžinijos valstijos

Laukiami ir naudingi yra susitikimai su anglakalbiais klubo svečiais. Tokie apsilankymai praturtina užsiėmimų turinį, nes atsiranda proga girdėti taisyklingą tarimą, išmokti naujų žodžių ir frazeologizmų bei teisingai suvokti kontekstą, kuriame jie yra naudojami.  2023 m. klubo užsiėmimuose lankėsi svečiai iš JAV Teksaso ir Virdžinijos valstijų. Pasak klubo narės Jūratės, susitikimai su anglakalbiais yra kitokia klubo užsiėmimo forma. Tai lyg prieskoniai, kurie pyragui suteikia ypatingo skonio.

Įdomi naujovė klubo nariams buvo susitikimas su profesionaliu pasakotoju Richardu Martinu, kuris ne tik sužavėjo meistriškai pasakojamomis istorijomis, bet ir įtraukė auditoriją į diskusijas bei interaktyvias užduotis.

Naujos klubo veiklos 2024-aisiais

2024 metais klubo laukia daug naujų veiklų. Užmegztas ryšys su JAV Misūrio valstijos Rėjaus apygardos viešosios bibliotekos skaitytojų klubu, su kuriuo „Let‘s Talk“ klubo nariai dalyvaus virtualiose diskusijose apie perskaitytus literatūros kūrinius, lavins savo literatūrinį skonį, tobulins diskusijų kultūros įgūdžius.

Nuo 2024 m. sausio iki rugpjūčio Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka kaip partnerė dalyvauja Latvijos NVO „Vecmāmiņas.lv” koordinuojamame Erasmus+ programos projekte „Teaching English to Elderly“ (liet. „Suaugusiųjų anglų kalbos mokymas(is)“. Projekto metu klubo „Let‘s Talk“ nariai su grupe suaugusiųjų, besimokančiųjų Latvijoje, tobulins savo anglų kalbos įgūdžius, su grupėmis dirbantys moderatoriai išbandys įvairius kalbų mokymo metodus, besimokančiųjų grupės lankysis viena pas kitą.

Klubas planuoja išvyką į Ispaniją, kurios metu susitiks su Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje besilankiusiais Alcala De Henares suaugusiųjų švietimo centro besimokančiaisiais, dalyvaus projekto „Te regalo mi lengua“ (liet. „Dalinuosi su tavimi savo kalba“) užsiėmimuose, lankysis Alcala de Henares suaugusiųjų kalbų mokykloje.

Let’s Talk” – galimybė ugdyti save ir susirasti bendraminčių

„Let‘s Talk“ narių noras tobulėti yra puikus pavyzdys, jog mokymasis trunka visą gyvenimą ir neapsiriboja tik susitikimais bibliotekoje. Nuo pat klubo susikūrimo jo užsiėmimus lankantis Artūras sako: „Kalbant apie užsienio kalbos mokėjimą, kiekvienas turime savyje slenkstį, kurį vieną dieną peržengiame ir tampame laisvesni. Tam tereikia įdėti šiek tiek pastangų ir skirti papildomo laiko tobulėjimui – žiūrėti filmus, žinias, skaityti knygas, straipsnius anglų kalba“.

Tapkite „Let‘s Talk“ nariu ir jūs, jei anglų kalbos mokėtės mokykloje, universitete ar lankėte kursus ir jei norite, kad nepasimirštų jūsų žinios! Draugiškoje, naujus narius visuomet šiltai priimančioje klubo bendruomenėje susirasite bendraminčių ir draugų, įgysite pasitikėjimo savimi profesinėje sferoje ir laisvalaikio situacijose, kai tenka kalbėtis angliškai.

Klubas bibliotekos Menų skaitykloje susitinka trečiadieniais 17.15 val. Dukart per savaitę – trečiadieniais 12.00 val. ir ketvirtadieniais 17.15 val. – „Zoom“ platformoje vyksta virtualūs klubo susitikimai.

Daugiau informacijos teikia klubo moderatorė Virginija el. paštu virginija.svediene@pavb.lt.

Virginija Švedienė
Suaugusiųjų švietimo veiklų koordinatorė