Įkvėpimo pasakoti istorijas – į Latvijos bibliotekas

Moteris laiko didelį žaislą ir pasakoja dviems sėdinčioms klausytojoms bibliotekos aplinkoje

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka dalyvauja projekte „Kultūros sektoriaus bendrųjų, vadybinių ir profesinių kompetencijų tobulinimas“. Grupė darbuotojų vyko į Latvijos bibliotekas tobulinti neformalaus švietimo kompetenciją – aplankė dešimt bibliotekų, daugiau sužinojo apie bibliotekų istorijų pasakojimo patirtį, susipažino su pasakojančių bibliotekų tinklu, veiklomis, projektais.  

Pasakojimo menas kaimyninės šalies bibliotekose reikšmingas. Net 10 metų čia organizuojami nacionaliniai pasakojimo festivaliai, konkursai, pasakojimo renginiai regionuose, gyvuoja pasakojančių bibliotekų sistema. Viena pasakojimo festivalio organizatorių Aelita Ramane įsitikinusi, kad tai – puikus būdas puoselėti liaudies ir atskirų žmonių kūrybinį palikimą, dalintis tuo, kas svarbu žmogui asmeniškai.

„Latvijos pasakotojai stengiasi įtraukti klausytojus persirengę personažais ar pasitelkę priemones, pavyzdžiui, lėles. Kalnu miestelio bibliotekoje pasakojimo ekskursiją mums vedė „ekologiškos raganaitės“ – ryškūs miestelio personažai. Semes tautų namuose istorijas sekė ir sriuba vaišino moteris, persirengusi Latvijos ragana. Ji turėjo daug priemonių, kurias naudoja pasakodama. Jūrmaloje likome sužavėti pasakotojos Ingunos Radzinos talentu sugyvinti savo kurtas lėles, su jomis pasakoti literatūros kūrinius, mums kilo daug gerų emocijų,“ – pasakojo edukatorė Laura Linkevičienė.

Vizito dalyvės pastebėjo, kad Latvijoje populiarios asmeninės istorijos, pasakojimai apie pastatus, brangius asmeninius daiktus. Tokie pasakojimai labiausiai traukia vyresnio amžiaus žmones.  

Žmonės bibliotekose kviečiami dalintis istorijomis apie konkrečius pastatus iš fotografijų – taip perduodama gyvenvietės istorija. Kuldigos biblioteka sukviečia kelių kartų šeimas pasakoti giminės istorijų, kad jaunesnieji jas girdėtų ir istorijos neišnyktų. Venspilio Pārventas Stāstu bibliotekoje vizito dalyvės išgirdo įspūdingą asmeninę pastoriaus atsivertimo istoriją. Jelgavos pilsētas Stāstu bibliotekoje galima sužinoti, kaip daiktai paskatina pasakoti – čia žmonės kalėdiniu laikotarpiu atsineša po kalėdinį žaisliuką ir apie jį pasakoja istorijas.

„Patyrėme šiltų susitikimų, sutikome svetingų pasakotojų, parsivežėme daug idėjų, platesnį supratimą apie pasakojimo meno formų įvairovę. Pasakojimo menas yra vienas iš būdų populiarinti, puoselėti kultūrinį palikimą ir kurti ryšį tarp žmonių,“ – dalinasi vizito dalyvės.

Vizitas į Latvijos bibliotekas vyko 2023 m. lapkričio 27–29 d. Projekto „Kultūros sektoriaus darbuotojų kvalifikacijos tobulinimas“ vykdytoja – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.