Bibliotekos edukacijose kitaip prabyla net pasakos

Ant rašomo stalo stovi senų laikų nuotrauka, vaza su povo plunksnomis bibliotekos edukacinės erdvės aplinkoje
Data:2024-01-24
Laikas:13:30
Vieta:Bitės aruodai

Ar žinojote? Viena populiariausių pasakų „Raudonkepuraitė“ yra ir apie asmens duomenų atskleidimą/tapatybės vagystę? „Varna ir sūris“ – manipuliacijas informacija? „Dangus griūva“ – misinformaciją (dalijimąsi netikra informacija nenorint pakenkti). Tuo įsitikinsite vienoje naujausių Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos edukacijų – „MIRKT detektyvai pasakose“.

Kiekvienam skoniui

Šiuo metu galite pasirinkti iš daugiau kaip 30 bibliotekos siūlomų edukacijų skirtingo amžiaus ir poreikių dalyviams – nuo darželinukų iki suaugusiųjų.

Čia patirsite pažinimo džiaugsmą tyrinėdami knygų, gyvūnijos pasaulius, sensorinių skaitymų žavesį, it bitelės šoksite tradicinius liaudies ratelius, daugiau sužinosite apie sutartines ar tradicinį pasakojimo meną. Dalyvausite Pelenės ir Raudonkepuraitės lenktynėse, su „Draugotekos“ herojais ieškosite psichologinės pagalbos ir patarimų, narpliosite MIRKT detektyvus, kitomis akimis pažvelgsite į „Eglę žalčių karalienę“. Nersite į legendinio režisieriaus J. Miltinio kultūrinį palikimą, vertybių pasaulius, savęs pažinimo procesą, ragausite „Akmenų sriubą“, dalyvausite protmūšiuose ir kūrybinėse dirbtuvėse, pasimatuosite žmogaus, turinčio negalią, kasdienybę bei kt. 

„Džiaugiamės, kad daug vaikų, moksleivių, juos lydinčių pedagogų, tėvelių ar senelių biblioteką atrado kaip vietą, kur prasmingai ištirpsta laikas, nenorą kuo nors užsiimti keičia susidomėjimas, niūrią nuotaiką užsiėmimo  pradžioje – šypsena pabaigoje, o edukatorius, kurį galbūt matai pirmąkart, tampa nauju tavo draugu“, – sako Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos skyriaus edukacijų koordinatorė Rasa Railaitė.

Išties skaičiai džiugina. Vien trys populiariausios edukacijos („Žaidžiame „Draugoteką“, sensoriniai skaitymai, pasakojimo edukacija pagal „Eglę žalčių karalienę“) 2023 m. sulaukė beveik 3300 dalyvių.

Žodis publikai

Biblioteka siekia atliepti lankytojų poreikius, todėl itin daug dėmesio skiria grįžtamajam ryšiui. Po edukacinių užsiėmimų dalyviai rašo atsiliepimus – ar pateisino lūkesčius, kas patiko ir kodėl, ką būtų galima tobulinti ir pan.

Todėl – žodis dalyviams.

„Malonus, šiltas, draugiškas bendravimas“;
„nuoširdumu ir atvirumu paremtas edukacijos vedėjos elgesys, bendravimas. Kuriama pasitikėjimo aplinka“;
„edukatorė geba pažadinti mokinių kūrybiškumą“;
„edukatorės artistiškumas. Žavu“;
„emocinga ir nenuobodu“;
„šaunios, žaismingos edukatorės. Gebėjo išjudinti visus vaikus“;
„naudinga informacija apie socialinius tinklus, asmens saugumą“;
„malonu, kad vaikai susipažino su testais, su kurių pagalba gali pažinti save“;
„labai patiko apie rašytojo biografiją“;
„sužinojome labai įdomių faktų apie knygas“;
„labai išsami edukacija su daug užduočių“;
„nauja edukacija, nauja patirtis, programavimo pagrindai apjungti su pasakomis“;
„labai šiuolaikiškai parengta edukacija, motyvuojanti vaikus, skatinanti pritaikyti žinias ir spręsti problemas“;
„išradingai pateiktos žinios“;
„interaktyvus užsiėmimai, vaikams tinkamos veiklos pagal amžių“;
„pralinksmino testas apie gyvūnus“;
„veiklos labai įtraukiančios ir įdomios“;
„labai patiko, kad vaikai buvo pasakų dalyviai ir patys galėjo paliesti, įdėti, laistyti, klausyti ir išgirsti ir viską pajusti. Labai smagi veikla“;
„laiškus skaityti pagal emociukus. Daug įvairių pojūčių, emocijų. Puiku“.

Edukacijos diena

Sausio 24-ąją – Tarptautinę edukacijos dieną – biblioteka kviečia į svečius. Pradinukus vaikus auginančias šeimas, suaugusiuosius, senjorus kviečiame išbandyti smagų edukacinį žaidimą „Pažink ypatingąją Bitę”.

Daugiau sužinosite apie rašytojos, visuomenės veikėjos Gabrielės Petkevičaitės-Bitės asmenybę bei veiklą, kas buvo pirmasis ir svarbiausias jos mokytojas, pirmas slapyvardis, kaip buvo pavadinta Bitės įsteigta draugija, apžiūrėsite interaktyvią ekspoziciją „Bitės aruodai“ ir kt.

Jūsų lauksime 13.30, 14.30 ir 15.30 val. 

Registruojame tel. +370 616 197 03 ar el. paštu edukacijos@pavb.lt  

Asta Sarapienė
Komunikacijos specialistė

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.