„Prozos ruduo 2024 Zarasuose“ – apie kelius, atvedusius į literatūrą

merkys-zarasai

Paskutinį lapkričio mėnesio snieguotos dienos vakarą, Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka pakvietė prozos mylėtojus į tradiciškai rudenį vykstančius prozos skaitymus. Šių metų renginio „Prozos ruduo“ svečiai – literatūrinis šeimos duetas: eseistas, literatūrologas, kritikas, Vilniaus universiteto lietuvių literatūros katedros docentas, humanitarinių mokslų daktaras, dėstytojas ir literatūros vadovėlių bendraautorius Regimantas Tamošaitis ir prozininkė, eseistė, poetė, dramaturgė, dvylikos knygų autorė Laura Sintija Černiauskaitė. Literatūros vakarą vedė dr. Irena Baliulė.

Tiek prozininkė L. S. Černiauskaitė, tiek literatūrologas R. Tamošaitis kelius į literatūrą atrado ne iš karto. Nors literatūra, pripažino abu, visada buvusi šalia jų. Laura bandė studijuoti režisūros mokslus, bet, pajutusi, kad tai ne jai, atsisakė ir įstojo į filologijos fakultetą. R. Tamošaitis, neturėdamas aiškių tikslų, irgi kurį laiką „klaidžiojo“ – studijavo dailės technikume, dirbo atsitiktinius darbus, atliko tarnybą sovietinėje armijoje Leningrade (Sankt Peterburge). Ilgas savęs ieškojimas ir, galbūt, atsitiktinumas, pakreipė į filologijos studijas, o po studijų Universitete į tęstines aspirantūros studijas.

Vakaro moderatorė, zarasietė filologė Irena Baliulė kruopščiai surinko ir meistriškai suvedė rašytojos L. S. Černiauskaitės sąsajas su Zarasais. Senelių gimtinė yra Gaidės kaime, esančiame netoli nuo Zarasų, kur iki šių dienų yra išlikusi dar senelių statyta sodyba, kurioje Laura dažnai su šeima leidžia vasaras. Paaiškėjo, kad Zarasuose gyvena ir rašytojos artimi giminaičiai. Zarasietis aktorius ir režisierius Algirdas Latėnas 2003 m. Jaunimo teatre pastatė pjesę pagal Lauros Sintijos knygą „Liučė čiuožia“. „Kai juokaujama, kad rašytojas Juozas Erlickas yra Zarasų žentas, tai rašytoja Laura Sintija Černiauskaitė yra Zarasų antros eilės pusseserė“, – juokavo Irena Baliulė.

Daug aktualių temų buvo paliesta: aptarti literatūros premijų įvertinimai, literatūros kūrinių ekranizacijos, mokykloms rekomenduojamų perskaityti knygų sąrašai, aišku, ir literatūra, paskatinusi giliau pažvelgti vienas į kitą ir įžiebusi meilės kibirkštį, kuri išsirutuliojo į gražią (literatūrinę) kūrybinę šeimą.

Rašytoja L. S. Černiauskaitė skaitė esiukus (kaip ji pati įvardijo) iš naujausios savo esiukų knygos „Džiaugsmynas“. Eseistas R. Tamošaitis tęsė skaitymus iš savo 2016 m. išleistos esė knygos „Vien tik zuikiai naktyje“.

Laura Sintija Černiauskaitė yra Europos Sąjungos literatūros premijos laureatė (2009) ir Berlyno teatrų festivalio nugalėtoja (2004), apdovanota Kazimiero Barėno (2009), Jurgos Ivanauskaitės (2011), Antano Vaičiulaičio (2012), Gabrielės Petkevičaitės- Bitės (2023) literatūrinėmis premijomis.

Regimantas Tamošaitis apdovanotas Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos premija už geriausią publicistiką kultūros temomis laureatas (2006), Bronio Savukyno premija už publicistinius kūrinius (2015), Felicijos Bortkevičienės Kalbos premija (2022). Jis yra parašęs monografiją „Kelionė į laiko pradžią: indų idealizmas, Vydūnas, Krėvė“(1998) ir dvi eseistikos knygas „Vitaminų pardavėjas“(2007) ir „Vien tik zuikiai naktyje“(2016).

Saulė Pelekienė,
Zarasų r. sav. viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja
Nuotr. Donato Merkio