Panevėžio Sąjūdžio žodis – ir iš namų bei delne

Vaizdas be pavadinimo

Šiemet, minint 35-ąsias Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio metines, spausdintą Panevėžio Sąjūdžio žodį jau galima paskaityti ir neišėjus iš namų. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka į virtualią erdvę perkėlė mieste išleistus laikraščius – „Sąjūdžio žodį“, vėliau tapusį „Laisvu žodžiu“.   

„Norime didinti kultūrinio paveldo prieinamumą visuomenei, skatinti domėjimąsi šalies laisvėjimo istorija. Norime, kad žmonės kuo daugiau bibliotekos saugomų dokumentų galėtų sklaidyti namie ar delne – mobiliajame telefone ar planšetėje“, – sako Kultūros paveldo tyrinėjimo ir skaitmeninimo skyriaus vadovė Greta Kėvelaitienė.   

Biblioteka į virtualią erdvę perkėlė absoliučiai visus 1988–1993 m. leistus „Sąjūdžio žodžio“ ir „Laisvės žodžio“ numerius. 

Biblioteka Panevėžio miesto ir rajono spaudą skaitmenina jau ne vienus metus. Be Sąjūdžio laikraščių, vien šiemet į virtualią erdvę perkelta 1982–1990 m. „Panevėžio tiesa“, 1968–1970 m. „Tėvynė“, 1990–1992 m. kultūros žurnalas „Senvagė“. 2023-ieji išskirtiniai ir tuo, kad paviešintas rekordinis skaičius – net 13 000 – vaizdų.

Skaityti Sąjūdžio ir kitą spaudą kviečiame čia.