„Knygų saloje“ – Šiaurės šalių literatūros magija

book-winter

Lapkritis – pats niūriausias ir tamsiausias metų mėnuo. Atrodo, kad išeidamas ruduo išjungia po savęs šviesą… Tiesa, šįmet mums pasisekė ir paskubėjusi žiema viską nudažė šalta, balta spalva. Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos skaitytojų klubo „Knygų sala“ susitikimo vakarą žiemos išdaigos privertė ne vieną likti savo namuose su knyga.

Susitikimo tema – Šiaurės šalių literatūra. Geriausiai turbūt pažįstame švedų ir norvegų detektyvus bei trilerius, bet šįsyk kalbėta apie kitokio žanro kūrinius ir jų autorius. Daug dėmesio skyrėme šių metų Nobelio literatūros premijos laureatui – norvegų rašytojui, dramaturgui, poetui, eseistui Jon Fosse ir jo vienintelei į lietuvių kalbą išverstai knygai „Vaizdai iš vaikystės“. Tai – trumpų prozos tekstų rinkinys, kuriame autorius pina skausmingas ir juokingas vaikystės patirtis, pasakoja apie gyvenimo grožį ir skausmą, prasmę ir tuštumą, laikinumą ir anapusybę.

Kita knyga – norvegų rašytojo Jostein Gaarder romanas „Cirko direktoriaus duktė“ kuriame pasakojama apie istorijų pardavėją Peterį. Jis, turėdamas neišsemiamus siužetų klodus, bet neturėdamas pašaukimo būti rašytoju, užsidirba pardavinėdamas savo sumanymus „tikriems“ rašytojams. O cirko direktoriaus duktė – tik vieno pirmųjų jo sukurtų siužetų personažas.

Suomių rašytojo J. P. Laitineno debiutinis romanas „Fiktyvus“ iš esmės yra knyga apie meilę ir mirtį, filosofinis pasakojimas apie praradimus, jų neigimą ir troškimą matyti pasaulį tokį, koks norėtum, kad jis būtų. Filosofas Henris Kavalija ketina paskelbti fiktyvaus žmogaus teoriją, o patirdamas kraštutines fizines ir psichologines būsenas, patikrina šią savo teoriją praktiškai.

Buvo pristatyta ir originalia laiškų forma parašyta Iselin C. Hermann knyga „Skubus paštas“. Jaunutė gerbėja rašo menininkui, kurio net nuotraukose nėra mačiusi. Ypatingai akcentuojama tai, jog šie laiškai yra parašyti ranka ir išsiųsti paprastu paštu. Kodėl laiškai tiesiog privalėjo turėti savo tarpininką, laiškanešį, išaiškėja tik knygos pabaigoje.

Knygų pristatymus keitė pokalbiai apie Šiaurės šalių kultūrinius, mentaliteto, netgi genetinius ypatumus ir kaip jie atsispindi grožinėje literatūroje.

Jolanta Lašaitė skaitytojų klubo „Knygų sala“ vardu bibliotekai padovanojo Jon Fosse knygą „Vaizdai iš vaikystės“.

Kitas skaitytojų klubo „Knygų sala“ susitikimas vyks gruodžio 19 dieną. Tęsime Šiaurės šalių literatūros apžvalgą.

Jurga Sagadinaitė
Zarasų r. sav. viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vyresn. bibliotekininkė
Nuotrauka autorės