Ilonos Žvinakienės vandenyje – visas pasaulis

Dailininkės piešinyje vandens paviršius ir vandens augalų lapai
Pradžia:2024-01-09 17:15
Pabaiga:2024-01-29 12:00
Vieta:II a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Sausio 9  d. 17.15 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos II a. erdvėse – Ilonos Žvinakienės tapybos darbų parodos „Vondou“ atidarymas.

„Aš – žemaitė Aukštaitijoje, todėl tebūnie „Vondou“ – gražiai skamba, – rinkdamasi parodos pavadinimą – bendrine kalba („Vanduo“) ar visgi gimtąja, nutarė Panevėžyje gyvenanti,  dirbanti ir kurianti menininkė. – Gimiau Plungėje. Šalia Babrungas, Minija, Platelių ežeras. Ranka pasiekiama, vos už 50 km – Baltijos jūra. Tad vandens, oro, laisvės stichija mano kraujyje“.

I. Žvinakienės vandenyje – visas pasaulis, o su juo – ir pats žmogus. Kartais plaukiantis ramiai ir giliai, o kartais veržliai. Pasroviui ar prieš srovę. Kartais pasišiaušęs. Nuolat besikeičiantis. Kaip vanduo.

„Gėriuosi juo. Stebiuosi, žaviuosi. Tapau jį. Nuoru, kad vondou būtų tyrs, skaidrus, gyvs. Paveiksle i mona gyvenime“, – sako dailininkė.

„Pažįstu Iloną jau daugiau nei 20 metų.  Tai didelė laimė. Tai laimė ir malonumas  iš arti stebėti, kaip žmoguje auga, klesti ir noksta didžiulė vertybė – dėkingumas. Tai būsena, kai žmogus suvokia gavęs neatlygintinų brangių ir reikalingų dovanų. Tai ne barteriniai mainai „Aš tau – tu man“. Tai spontaniškas džiaugsmas, užgimęs besąlygiško gavimo akivaizdoje. Kai žmogus gali visą pasaulį, būtį priimti kaip Viešpaties dovaną, tada jis ima dėkoti už žydėjimą, švytėjimą,  visas stichijas, materijos apraiškas, jausmų atspalvius, visas patirtis. Čia apie Iloną. Tada iš po teptukų išaugantys augalai skamba, groja, šoka, tada muzika žydi, liejasi spalvomis, tada žmogiškos juslės šlovina Kūrėją ir Kuriantįjį. Tada išgyvenama saldi savanoriška kūrybinė tarnystė, gimusi tuose Dėkingumo Rojaus Soduose, Pradžių Pradžioje…“, – rašo menininkės draugė – psichologė, architektė Vilma Skibiniauskaitė.

„Ilona yra iš tų retų žmonių, kuriems Dievas dovanojo gabumus, aštrų protą, išorinį bei vidinį grožį. Bet svarbiausia, kad tuos savo gabumus sugeba atskleisti ir tapyboje, ir poezijoje, ir pedagoginėje veikloje. Ilonos paveikslai labai vientisi, svarūs, išmąstyti, filosofiški ir jautrūs – atrodo, kad vėjo dvelksmas su Aukščiausiojo ranka vedžioja teptuką“, – sako profesorius, technikos mokslų daktaras Jonas Butkevičius.

I. Žvinakienė dailės studijas baigė Šiaulių universitete. Lietuvos dailininkų sąjungos narė. Surengė daugiau kaip 50 personalinių ir grupinių parodų Lietuvoje, Latvijoje, Suomijoje, Norvegijoje, Olandijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Pietų Korėjoje, Nyderlanduose.

Paroda „Vondou“ bibliotekoje eksponuojama sausio 2–29 dienomis.  

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.