Bibliotekos skaitmenintojų rankose – neįkainojamas Jono Meko palikimas

Spausdintiniu tekstu ir ranka prirašyta atviruko kita pusė

„Mieloji mama! Išėjo briedis ir žiūri. Sako, eisiu aplankysiu Mekienę. Vaikai jos neaplanko, tai aš aplankysiu, ragais obelių kerbelius pabadysiu”. Tokį sveikinimo atviruką su žaismingu tekstu mamai iš JAV yra atsiuntęs garsusis kraštietis – avangardinio kino kūrėjas, poetas iš Biržų rajono Jonas MEKAS.

Tai viena kultūrinių retenybių ir paveldo vertybių, kurias skaitmenina Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, padėdama išsaugoti ir padaryti visuomenei labiau prieinamą garsiojo menininko palikimą.

Skaičiuojama: vien šiemet Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos Jono Meko palikimo studijų centrui perduota beveik 1000 skaitmenintų vaizdų.

Per 2021–2023 metus jų susidarė keliskart daugiau – apie 6000. Tai laiškai, susirašinėjimas, sveikinimai, nuotraukos ir pan., susiję ne tik su Jonu, bet ir jo broliu rašytoju, kino režisieriumi Adolfu Meku, giminės archyvas. 

„Orientuojamės  į šiuolaikinį vartotoją – kad jam būtų patogu ir laisvai pasiekiama. Žinoma, norime ir žadinti susidomėjimą mums įteikta didžiulės reikšmės dovana. Kita vertus, jausimės saugiau – skaitmeninti dalykai turi kur kas daugiau galimybių išsilaikyti bėgant laikui“, – sako Biržų bibliotekos direktorė Vilmantė Vorienė.

J. Meko fondą visuomenė galės matyti šios įstaigos interneto svetainėje. Planuojama ir daugiau sklaidos kanalų.