VIETŲ NEBĖRA. „Pasistengiau“ – spektaklis paauglystės aktualijų ir disleksijos tema

Didelius kubus dėlioja trys aktoriai teatro scenoje
Data:2023-12-04
Laikas:14:30
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Gruodžio 4 d. 14.30 val. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos konferencijų salėje vyks spektaklis 5–8 klasių mokiniams „Pasistengiau“ (režisierė Ieva Jackevičiūtė, autorė Kristina Marija Kulinič). Tai raiškus, vizualus, interaktyvus teatrinis pasakojimas apie gyvenimą su disleksija, sunkumą skaityti ar rašyti.

Specifinio išskirtinumo – disleksiją turinčio jauno žmogaus – tema per meną paliečia itin svarbias ir vis dar mažai analizuojamas skaitymo sunkumų patiriančių vaikų problemas. Šiuolaikine teatro kalba spektaklis atkreipia dėmesį į įvairius žmones šalia mūsų, parodo, jog su jais galime megzti artimus ryšius.

Spektaklį 10–14 metų žiūrovų auditorijai sukūrė teatras „No Shoes“, bendradarbiaudamas su Lietuvos audiosensorine biblioteka.

Remiantis Europos šalių tyrimais, disleksija, skaitymo sutrikimai, būdingi 7–10 proc. visuomenės. Tai neurologinis ypatumas, nesiejamas su rega ir išliekantis visą gyvenimą. Disleksiją turintiems asmenims atitikti reikalavimus tradicinėje mokymo aplinkoje tampa iššūkiu.

Pjesės „Pasistengiau“ autorė Kristina Marija Kulinič dalijasi: „Kai mokiausi mokykloje, apie disleksiją nebuvo kalbama, o jei mokiniui sunku skaityti ar rašyti, manyta, kad vaikas nepakankamai stengiasi. Vaiko ir paauglio psichinei sveikatai tai, akivaizdu, labai kenkia. Daug užauga nežinodami, kas su jais negerai, ir neišmokę išnaudoti savo tikrojo potencialo.“ Ji nori, kad kiekvienas paauglys pamatytų save, draugus ir savame kailyje pasijaustų gerai, kad ir koks jis būtų.

Spektaklyje greta disleksijos temos paliečiami ir paauglystės išgyvenimai – pirmoji meilė ir simpatijų trikampis, tikrųjų pomėgių, savojo „aš“ paieškos, santykiai su tėvais bei mokytojais.

Vaidina aktoriai Kristina Marija Kulinič, Raimondas Klezys ir Andrius Mockus. Muziką kūrė Matas Saladžius, režieserė Ieva Jackevičiūtė, dramaturgė Kristina Marija Kulinič, vizualizacijų autorė Akvilė Gelažiūtė, dailininkė Indrė Pačėsaitė. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Spektaklis „Pasistengiau“ jau keliauja per Lietuvos mokyklas ir bibliotekas Kaune, Šiauliuose, Klaipėdoje, o dabar atvyksta į Panevėžį.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.