Pasaulinė medijų ir informacinio raštingumo savaitė: gausi renginių, akcijų ir žinių

MIRKT-savaitė

Spalio 24-31 dienomis visos Lietuvos viešosios bibliotekos minėjo Pasaulinę medijų ir informacinio raštingumo savaitę, kuri šiemet visus pasitiko su šūkiu – „MIRKT, ir aišku“. MIRKT savaitės tikslas – suteikti gyventojams žinių apie informacijos tikslumą, patikimumą, melagienas ir padėti nepaklysti medijų, socialinių tinklų platybėse. Savaitės metu vyko įvairios akcijos, renginiai: orientacinis žygis, pabėgimo kambarys, skaitymo iššūkis, protmūšis, kryžiažodis, vyko „pleistriukų“ akcija, kontaktinės ir virtualios paskaitos. Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka ne tik kvietė dalyvauti MIRKT savaitės programoje, tačiau organizavo ir kitas atrakcijas, skirtas Pasaulinei medijų informacinio raštingumo savaitei paminėti.

Prieš prasidedant Pasaulinei medijų informacinio raštingumo savaitei, spalio 21 d. įvyko masinis orientacinis žygis „Taigi viską žinau…“. Lietuvos viešosios bibliotekos kvietė ne tik pasivaikščioti, bet ir pasitikrinti informacinio raštingumo žinias. Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka džiaugiasi, kad net 33 panevėžiečiai, drauge su šeimomis, draugais, net augintiniais, priėmė šį iššūkį – apkeliavo dešimt miesto vietų ir atsakė į MIRKT klausimus. O nuvykę į galutinę žygio stotelę – biblioteką „Šaltinėlis“ – galėjo pasitikrinti atsakymus ir buvo apdovanoti GO3 TV mėnesio prenumerata.

Miesto gyventojai taip pat turėjo galimybę dalyvauti virtualioje viktorinoje „Tik MIRKT ir viską žinau“ bei pasukti „Laimės ratą“, kuriame slypėjo pagrindiniai MIRKT savaitės temų klausimai. Pasikalbėti, padiskutuoti apie šiuolaikines medijas ir informacijos skaidrumą pakvietė renginys-paskaita „MIRKT, ir saugus internete“ – dalyviai dalinosi savo patirtimi, pastebėjimais.

Spalio 26 d. kartu su MB „iFuture Investments“ specialiste Liucija Baltiene Viešojoje bibliotekoje buvo diskutuota apie finansinį raštingumą. Lektorė suteikė žinių, kaip valdyti šeimos biudžetą, ką reikia žinoti apie pensijų pakopas ir gyvybės draudimus, kaip svarbu atžalas mokyti finansinio raštingumo.

Be abejonės, Mirkt savaitės renginiai suteikė gyventojams žinių, o savaitei pasibaigus, iki šiol bibliotekos lankytojai mielai tikrinasi informacinio raštingumo žinias, spręsdami kryžiažodį. Už aktyvų dalyvavimą, panevėžiečiai buvo apdovanoti GO3 TV, žurnalo „National Geographic“ ir kt. prenumeratomis. Pasaulinė medijų ir informacinio raštingumo savaitė įnešė tikrai daugiau aiškumo ir noro mokytis, tobulėti.

Parengė Vaida Žalienė
Vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui
Bibliotekos archyvo nuotrauka