Naujos knygos. Fredrik Backman „Nugalėtojai“

Vaizdas be pavadinimo

„Naujų knygų“ rubrikoje pristatome 2022–2023 metais bibliotekos fondus praplėtusią literatūrą.


Medus skaitytojui ir stiklo rutulys rašytojui. Tarsi paimtų, vienu smūgiu sudaužytų ir apžiūrinėtų skeveldras – ar dar liko nepastebėtų dalykų. Smulkių ir stambesnių.

Paskutinę Fredriko Backmano trilogijos („Lokių miestas”, „Mes prieš jus”, „Nugalėtojai“) dalį galima būtų apibūdinti ir taip.

Mes vėl Bjornstade. Arba kaimyniniame Hede. Šiauriausiuose Švedijos miškuose. Kur ledo ritulys – ne vien sportas, bet ir gyvenimas. Viskas. Su šviesiosiomis ir tamsiosiomis pusėmis. Saule ir dugnu. Kur piktinamasi, kai sporte būna per daug sporto. Dėl finansavimo ir išlikimo kovojančiuose, vienas kito mirtinai nekenčiančiuose klubuose ir teritorijose, išauginančiose vyšniomis kvepiančius talentus. Grįžtame pas paprastus sudėtingus žmones. Į vienos neįtikėtinos asmenybės laidotuves. Įsisuka naujų įvykių ratas…

Ir taip – nesi aklas. Matai minusus – vėl ir vėl trumpai perbėgamas pirmųjų dviejų knygų istorijas. Matai, kad autorius kartojasi. Kita vertus, kartojimas – žinojimo motina. Ir tam, kad galutinai įsikirstume, gal to ir reikia?

Ir nieko negaliu su savimi padaryti. Myliu Backmaną už jo šilumą, įžvalgas, mąstymą, jautrumą, žmogiškumą, humorą. Myliu už tai, kad sugeba paimti tavo širdį ir ją suspausti. Stipriai stipriai. Iki ašarų. Net ir su trečiąja serija.

„Atėjus laikui čia atsikraustys jo mama. Na, ne visai atsikraustys, tik atvažiuos aplankyti ir nebegrįš namo. Paaiškės, kad ji taip pat miškinis žmogus. Ne visada tai žinai, kol neatsiranda miškas, kuriame gali būti žmogumi”.

Geros kelionės su „Nugalėtojais”.

Knygą kviečiame užsisakyti mūsų bibliotekoje arba internetu – www.ibiblioteka.lt Šioje svetainėje jau galima patiems užsisakyti naują paslaugą – nemokamą atsiuntimą iš kitų Lietuvos bibliotekų.

Asta Sarapienė
Komunikacijos specialistė