Ekspozicijose širviečių kūriniai

zarasai-paroda

Kas gi nesvajoja apie keliones ar nenori būti saugus ir laimingas? Ar bent mintimis paklajoti po mistinį pasaulį?

Pakeliauti ir aplankyti įvairias šalis, apžiūrėti laimės simbolius ir pamatyti mistinius gyvūnus galite apsilankę Zarasų rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje Vaikų literatūros skyriuje edukacinėje erdvėje. Čia eksponuojamos net trys parodos, kurių autoriai Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos VI-VIII klasių mokiniai, jų dailės mokytoja Evelina Kisielienė.

Ekspozicijoje „Laimės amuletai“ eksponuojama 46 kūriniai – inicialai, zodiako ir senieji baltų ženklai, vabzdžiai, augalai, uogos, peizažai ir net Helovino moliūgėliai guašu nupiešti ant įvairių dydžių ir formų akmenukų. Tikima, kad amuletai nešiojami prie kūno gali apsaugoti nuo nelaimių ar piktųjų dvasių. Lietuvoje jie buvo žinomi dar neolito amžiuje. VI-VII klasių mokiniai susikūrė savo amuletus tikėdamiesi būti saugūs ir laimingi.

Vaikus ir paauglius traukia tai, kas realiame pasaulyje neįmanoma, tačiau tampa įmanomu apsilankius fantastiniame pasaulyje. Į jį galima panirti skaitant literatūros kūrinius, žiūrint filmus ar patiems kuriant. VII klasės mokiniai sukūrė mistinio fantastinio pasaulio gyventojus gyvūnus piešdami. Ekspozicijoje „Fantastinis gyvūnas“ puikuojasi 11 tušu nupieštų kūrinių. Juose – povandeninio ir antžeminio pasaulio gyvūnai, daugiausia sparnuotų, su driežo ar gyvatės uodega drakonų.

Ekspozicija „Kelionių žemėlapis“ kviečia susipažinti su VIII klasės moksleivių jau aplankytomis ar dar tik svajonėse lankomomis šalimis. Koliažo technika sukurtuose 19-oje kūrinių – tolimoji Australija, meilės miestas Paryžius, Niujorkas ir Meksika, Ispanija, Graikija ir kitos šalys. Apžiūrint kūrinius galima susipažinti su tų šalių gamta, istoriniais įvykiais, kultūra, meno kūriniais ir lankytinais objektais. Dirbdami grupelėse moksleiviai surinktą informaciją vizualizavo iš spaudinių iškirptais tekstais ir paveikslėliais ar pačių užrašytais tekstais ir nupieštais piešiniais.

Kviečiame aplankyti ekspozicijas iki gruodžio 14 dienos.
Zina Černovienė, Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė