Edita Voverytė: fotografija yra mano kalba, o bibliotekoje man – gera

Moteris stovi su gėlių vazonėliu sienos fone

Viena minutė. Per tiek laiko Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje atidaryta fotomenininkės Editos Voverytės kūrybos paroda „Medium Nusquam“ (lot. „viduryje niekur“). Tačiau būrys žiūrovų, bičiulių ir kolegų neskubėjo skirstytis, būriavosi prie ekspozicijos ir bendravo.  

Panevėžyje ir Edinburge (Škotija) gyvenanti ir kurianti menininkė projekte išjaučia asmenines emigracijos patirtis ir kviečia parodos lankytojus į diskusiją apie emigracijos problemas – izoliaciją, diskriminaciją, ksenofobiją, identiteto praradimą, socialinį susvetimėjimą. Retai viešinamas emigranto patirtis.

Darbų ciklą „Medium Nusquam“ E. Voverytė kūrė, kaip pasakoja, retai naudojama netradicine skenografijos (fotografavimo skeneriu) technika, kai gaunami aukštos kokybės didesnio formato meniniai skaitmeniniai vaizdai. Galima visu ūgiu neskenuoti žmogaus kūną. Parodos skenografijų modeliai – užsieniečiai ir lietuviai, pažįstami ir draugai, su kuriais procese atsiranda pasitikėjimas ir atsipalaidavimas.

Šį metodą fotografė atrado, kai izoliavosi koronaviruso pandemijos metu, ta tema rašė ir disertaciją. Metodas, pasak jos, leidžia kurti įdomiai ir visiškai individualiai. Fotografei kūrybos ieškojimuose visada rūpėjo prispaudimo efektas, eksperimentuoja šioje srityje.

Parodų atidarymų metu Editai sunku priešais auditoriją pasakoti apie savo kūrybą objektyviai. Ji to visiškai nemėgsta ir tvirtina, kad jos kalba, tai, ką nori pasakyti auditorijai, yra fotografija.

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje parodą ji pristato dėl sentimentų šiai vietai ir kylančio gero jausmo. Anksčiau čia veikusiuose karininkų namuose ji leido vaikystę, be to, bibliotekoje daug veiksmo, daug žmonių, o čia dirbančių bibliotekininkių veidus ji taip pat atsimena nuo vaikystės.

„Esi ir ne čia, ir ne ten, tai sunki būsena. Linkime surasti save čia, tą tašką, kuriame gali būti kaip savo namuose, savo tvirtovėje. Dabar esi čia, jauskis čia,“ – sakė parodą atidariusi bibliotekos darbuotoja Jurga Žilytė.

Edita Voverytė – Lietuvos fotomenininkų ir Edinburgo fotografų sąjungos narė. Įgijusi Šiaulių universiteto Audiovizualinio meno specialybę, baigusi Glasgo universiteto (Škotija) Eksperimentinio kino ir medijų specialybės magistrantūros studijas.

Paroda bibliotekoje veiks iki gruodžio 30 d.

Renginys vyksta bibliotekai įgyvendinant projektą „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje“. 

Finansuoja:

LKT_Logotipas 

Gedimino Kartano nuotraukos