Draugystė tarp Baltijos šalių bibliotekininkų tęsiasi

ignalina-projektai

Šį rudenį Ignalinos viešosios bibliotekos bibliotekininkės lankėsi Gulbenės (Latvija) apskrities viešojoje  bibliotekoje ir Tartu (Estija) miesto viešojoje bibliotekoje.  Latvijos ir Estijos kolegės parengė išsamias dalykines ir kultūrines programas, viešnagių metu trijų šalių bibliotekininkai dalijosi patirtimi, diskutavo, savo darbe ieškojo skirtumų ir sąlyčio taškų.

Spalio 23–27 dienomis minėtų bibliotekų atstovės atvyko į Ignaliną.  Ignalinietės joms pristatė savo biblioteką, pasakojo apie pagrindines veiklas bei paslaugas skaitytojams visame Ignalinos rajone.

Surengus ekskursiją po viešąją biblioteką, pakalbinus įvairių skyrių, skaityklų bei erdvių darbuotojas, viešnios buvo pakviestos į susitikimą su po Lietuvą keliaujančio ELVIS autobuso komanda, kurios atstovės papasakojo apie Lietuvos audiosensorinės bibliotekos paslaugas silpniau matantiems, įprastų knygų negalintiems skaityti asmenims.

Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja Virginija Mesropian suaugusiųjų užimtumu besidominčioms viešnioms pristatė 15 metų Ignalinos viešojoje bibliotekoje veikiantį pagyvenusių žmonių klubą „Rudenėlis“. Šio klubo nariams būdingas smalsumas, aktyvumas, veiklų įvairovė sukviečia  ignaliniečius  kas mėnesį susitikti, pabendrauti, o dažnai – ir pasimokyti. Turėjo ką papasakoti bei organizacine patirtimi pasidalinti ir literatų klubo „Lelija“ kuratorė Laima Banienė bei pokalbių ciklo „Prisėskim ant suolelio ir pasikalbėkim“ iniciatorė ir organizatorė Laima Andrijauskienė. Jų parengtose pristatymų skaidrėse atsispindi renginių ir dalyvių gausa, išradingas renginių vietos parinkimas  bei tvyranti kūrybiškumo atmosfera.

Kolegės domėjosi kraštotyros darbu Ignalinos rajono bibliotekose. Laima Banienė papasakojo apie savo veiklą, mezgant ryšius su užsienyje gyvenančiais ignaliniečiais, apie jos kuruojamą Facebook paskyrą „Aš Ignalinoje“. Galime pasidžiaugti, kad ši paskyra sulaukė pasisekimo, ignaliniečiai ir prijaučiantys asmenys dalinasi senomis fotografijomis, komentaruose keičiasi prisiminimais, padeda papildyti informaciją apie pavaizduotus žmones, pastatus, vietoves.

Lina Jakubsevičienė pristatė Ignalinos rajono bibliotekininkų sukurtas skaitmenines kolekcijas, parodas, patalpintas bibliotekos tinklapyje www.ignalinosvb.lt, o Laima Andrijauskienė papasakojo apie bibliotekoje vykusiais kolekcininkų parodas. 

Latvijos ir Estijos bibliotekininkės buvo pakviestos dalyvauti ERASMUS+ tarptautinio  projekto ,,Europa skaito ir kuria. Pirmoji Europos skaitmeninė knygų anonsų ir suaugusiųjų kūrybinių išraiškų biblioteka“ pristatymo renginyje. Jo metu dalintasi veiklų ir patyrimų įspūdžiais, džiaugtasi rezultatais. Šis projektas labai artimas visų bibliotekų veikloms, todėl viešnias informacija sudomino, jos žinią apie galimybę kurti knygų anonsus ir dalyvauti skaitymo skatinimo internetinėje erdvėje parvežė į savo bibliotekas.

Vizito metu viešnios lankėsi Ceikinių ir Palūšės kaimo bibliotekose. Ceikiniuose bibliotekininkė Ona Martinkėnienė parodė atstatytą Ceikinių bažnyčią, pristatė bibliotekos kraštotyros skyriaus ekspoziciją, skirtą garsiam Lietuvos dainininkui Kiprui Petrauskui ir ilgus metus šioje parapijoje kunigavusiam kunigui, poetui, buvusiam tremtiniui Kazimierui Vaičioniui, Kiprui Petrauskui skirtą muzikinį suolelį. O bibliotekoje, vaišinantis ceikinska arbata, kolegės diskutavo apie kaimo bibliotekos vaidmenį, apie atliekamų darbų gausybę ir ypatumus. Palūšės bibliotekininkė Rita Ramanauskienė viešnias pasitiko Palūšės bažnyčios šventoriuje, papasakojo svarbiausius istorinius faktus apie šią išskirtinę Lietuvoje vietą, nepraėjo ir pro paminklą Mikui Petrauskui, paminėjo svarbius faktus apie žinomą kompozitorių. R. Ramanauskienė pakvietė apžiūrėti kraštotyros darbo rezultato – krašto ekspozicijos, kurioje sutalpinti eksponatai atspindi 6 temas. Palūšės bibliotekoje kolegės apžiūrėjo jau parengtus kraštotyros darbus, domėjosi bibliotekos fondu, skaitytojų poreikiais, lankymo sezoniškumu.

Viena viešnagės diena buvo skirta viešosios bibliotekos Atradimų erdvės pristatymui bei edukacijoms. Bibliotekininkės Erika Puzirauskaitė, Rūta Juršienė išsamiai papasakojo apie lėlių teatrą „Mįsliukas“,  edukacijas, akcijas bei vasaros stovyklas vaikams. Viešnios susipažino su  Atradimų erdvėje esančiais robotikos konstruktoriais, apie galimybę naudotis 3D projektavimo programa bei 3D spausdintuvu, grafine planšete. Kolegės dalyvavo 3D pieštukų, programuojamų  bitučių „Bee-bot“ edukacijose, išbandė išmaniąsias grindis. Bibliotekininkė Laima Banienė pademonstravo istorijų pasakojimo edukaciją, panaudodama specialiai tam sukurtą priemonių rinkinį.

Tarptautinis NordPlus projektas „Neformalus švietimas bibliotekoje – galimybė kiekvienam“, inicijuotas Gulbenės apskrities viešosios bibliotekos, įvykdytas. Jo dėka įvyko Gulbenės (Latvija), Ignalinos (Lietuva) viešosios bibliotekos ir Tartu (Estija) miesto viešosios bibliotekos darbuotojų susitikimai 3-iose šalyse. Aptardami darbo vizitų rezultatus, bibliotekininkai nusprendė užsimezgusią draugystę pratęsti būsimuose projektuose.

Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija