Bibliotekos erdvėse – linksmos ir šiurpios istorijos

Kalbu kavines dalyviu susitikimas su pasakotoju Richardu Martinu

Spalio 17–18 d. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje vykusios tarptautinės praktinės konferencijos „Istorijos galia, įkvepianti balsą: edukatorių įtraukimas į istorijų pasakojimą skaitmeniniu būdu“ viena iš sesijų buvo skirta tradiciniam pasakojimui. Šiuos mokymus vedė profesionalus pasakotojas iš Vokietijos Richardas Martinas, kuris renginyje dalyvavo kaip kviestinis ekspertas, Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešajai bibliotekai kartu su dvylika Panevėžio regiono savivaldybių bibliotekų 2021–2027 m. įgyvendinant Erasmus+ programos suaugusiųjų švietimo srities akreditacijos projektą.

Be kūrybinių dirbtuvių su Panevėžio regiono bibliotekininkais, pasakotojas R. Martinas bibliotekos lankytojams dovanojo du savo pasirodymų vakarus. Svečias mielai susitiko su bibliotekos Kalbų kavinės lankytojais bei angliškų pašnekesių klubo „Let’s Talk” nariais. Šiose veiklose dalyvaujantys miestiečiai savo susitikimų metu kalbasi įvairiomis temomis, neformalioje, demokratiškoje aplinkoje tobulindami savo užsienio šnekamosios kalbos įgūdžius. Pasakotojui R. Martinui buvo malonu susitikti su suaugusiųjų besimokančiųjų grupėmis, nes jo kūrybinių užsiėmimų dalyviai dažnai yra bibliotekininkai, pedagogai, edukatoriai, moksleiviai. Dirbdamas anglų ir vokiečių kalbų mokytoju, Richardas Martinas yra parengęs metodiką, kaip pasakojimo elementus sėkmingai panaudoti mokant kalbų.

Susitikimų su kalbų entuziastais metu svečias papasakojo apie savo darbą, atskleisdamas, jog viena iš jo veiklų yra teatras, kur vyksta jo pasirodymai. Šį kartą bibliotekos erdvės virto pasakotojo pasirodymų scena.

Kalbų kavinės ir „Let’s Talk” klubo nariai galėjo išgirsti pačių įvairiausių istorijų – nuo šmaikščių ir juokingų iki filosofinių ir netgi siaubo. Kiekvienoje istorijoje slypi išmintis, kuri klausytojus paliečia skirtingai – juk kiekvienas turime skirtingą gyvenimo patirtį ir pasaulio suvokimą. Pasakotojas Richardas dalyvaujančius kvietė ne tik klausytis, bet ir kalbėti – kiekviena istorija buvo palydima klausimo, susijusio su istorijoje paliestu moraliniu ar filosofiniu aspektu. Taip susirinkusieji ne tik girdėjo puikią pasakotojo anglų kalbą, bet ir patys atliko praktines šnekamosios kalbos tobulinimo užduotis, dalyvaudami įdomiose diskusijose.

Pasakotojo Richardo Martino pasirodymus stebėję bibliotekos lankytojai džiaugėsi puikia galimybe dalyvauti tokiame netradiciniame renginyje, pamatyti ir pajausti tikro tradicinio pasakojimo jėgą ir grožį. Renginių dalyviai paminėjo, jog juos itin sužavėjo pasakotojo profesionalumas, įtaiga, šiltas ir draugiškas santykis su auditorija.

Parengė Virginija Švedienė Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Suaugusiųjų švietimo veiklų koordinatorė