Bibliotekai dovanota solidi knyga – „Virgilijaus Norvaišos meno kolekcija”

Rankoje laikoma didelė stora knyga

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešajai bibliotekai padovanotas vertingas albumas „Virgilijaus Norvaišos meno kolekcija“ – ją bibliotekai įteikė kolekcijos savininkas Virgilijus Norvaiša.

Knygoje pristatomi ir apžvelgiami iškilių Lietuvos dailininkų Prano Gailiaus, Lino Leono Katino, Heinzo Hermanno Jurczeko, Romualdo Petrausko ir Arvydo Každailio tapybos bei grafikos darbai.

Pasak menotyrininkės Jolantos Marcišauskytės-Jurašienės, į akis krenta kolekcijos nuoseklumas ir tikslingumas, pasirenkant konkrečius autorius, įsigyjant pačius geriausius darbus.

Nemaža kolekcijos dalis eksponuojama klinikoje „Vivus Sanus“. „Iškilių Lietuvos dailininkų Lino Leono Katino, Prano Gailiaus darbais išpuošti klinikos koridoriai iš karto leidžia atpažinti kolekcininko gestą ir motyvą – dalytis atrastu grožiu su kitais. (…) Kartu eksponuojami šių dviejų autorių darbai sudaro kuruotos ekspozicijos vaizdą, kurio galėtų pavydėti bet kuri galerija Panevėžyje ar kituose miestuose. O l. Katino tapybos rinkinys yra vienas solidžiausių, pranokstantis net ir muziejinius,“ rašo Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė.  

Menotyrininkė teigia, kad V. Norvaišos kolekcijos dalis, kuri neeksponuojama viešai, ne mažiau įdomi ir vertinga. Pasak jos, Šiaurės Lietuvoje kolekcijos viešumas bei atvirumas atlieka be galo erudicinį vaidmenį.

Leidinyje publikuojami Jolantos Marcišauskytės-Jurašienės, Kristinos Liepinaitės (Civinskienės), prof. dr. Ramintos Jurėnaitės, prof. dr. Ramutės Rachlevičiūtės, akad. Antano Andrijausko tekstai apie kolekciją ir dailininkus, pokalbiai su kolekcijos savininku Virgilijumi Norvaiša ir meno galerijos „e.k.art“ vadovu Edmondu Kelmicku.

Knygos sudarytoja Jolanta Lebednykienė, knygos dizainą kūrė Evaldas Ivanauskas, fotografas Marius Rudžianskas. Knygą išleido UAB „Amalkera“.

Leidinį jau rasite Didžiosios skaityklos Naujienų parodoje (II a.), o kiek vėliau – Elžbietos Jodinskaitės kraštotyros skaitykloje (II a.).