Sveikatos raštingumo pamoka zarasiečiams 

renginio-viesnia

Spalio 24–31 dienomis, kai visame pasaulyje minima Pasaulinė medijų ir informacinio raštingumo savaitė, Lietuvos bibliotekos kviečia visuomenę į gausius renginius įvairiomis medijų raštingumo temomis.  

Spalio 24 d. Zarasų r. sav. viešojoje bibliotekoje vyko paskaita apie sveikatos raštingumą. Renginio viešnia – Birutė Karnickienė, vaistininkė, visuomenininkė, hab dr. E. Šimkūnaitės labdaros ir paramos fondo paveldo saugotoja ir skleidėja. „Pagarba jums, gerieji žmonės!”, – taip garsios žolininkės Eugenijos Šimkūnaitės žodžiais pradėjo susitikimą B. Karnickienė. 

Lektorė B. Karnickienė papasakojo kas yra sveikatos informacinis raštingumas, kaip nepasiklysti informacijos sraute, kaip atskirti teisingą informaciją nuo klaidingos. Pristatė žolių karalienės, Lietuvos žiniuonės profesorės E. Šimkūnaitės biografiją, veiklas, jos vardu įkurtą labdaros ir paramos fondą, išleistas knygas. 

„Sveikatą turime visam gyvenimui tik vieną ir stenkimės, kad sąmoningai ar nesąmoningai neatsistotume ligos pusėje. Gydytis ne kortomis lošti – rizikuoti nevalia“, – kartojo lektorė. Pasak Birutės, Eugenijos Šimkūnaitės išmintis ir yra viso informacinio raštingumo esmė. Kaip mes patys savo sveikatą saugom, kaip stengiamės ją išlaikyti, tausoti, tokią ir turėsime. 

Lektorei išradingumo netruko. Viktorinos metu reikėjo rasti tris panašumus tarp Zarasų krašte dirbusio daktaro Domininko Bukanto ir hab. dr. E. Šimkūnaitės. Teisingai atsakęs buvo apdovanotas Šimkūnaitės vardo puodeliu, ant kurio yra jos gimtojo sodo Tauragnuose vaizdas. 

Birutė Karnickienė atvyko ne viena, ją atlydėjo Ingrida Tomaševskienė, Vilniaus medicinos bibliotekos vyresn. bibliotekininkė. Ji trumpai papasakojo apie Medicinos bibliotekoje vykdytą projektą „Kaip pažinti savo organizmą“, kurio tikslas buvo supažindinti vaikus su kūno sandara, paskatinti juos nebijoti gydytojų. 

Parengė Saulė Pelekienė, 
Zarasų r. sav. viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja 
Nuotrauka Inesos Dumbravienės