Su režisieriumi Audriumi Juzėnu – ne tik apie „Yesterday”

Susimąstęs vyras parėmęs ranka galvą
Data:2023-10-26
Laikas:17:15
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Spalio 26 d. 17.15 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje – susitikimas su kino režisieriumi, scenaristu, prodiuseriu Audriumi Juzėnu. Naujausias jo darbas – dokumentinis filmas „Yesterday” – nuo rugsėjo sukasi Lietuvos kino ekranuose, tarp jų Panevėžyje.

Šįkart kūrėjas papasakojo apie 6–7 dešimtmečio Lietuvos roko pionierius ir legendines roko grupes, bigbyto muzikos ir bitlomanijos epochą, kuri parodė nepaprastą jaunimo jėgą, naujų idėjų alkį, begalinį laisvės troškulį ir ypatingą meilę muzikai.

Ilgaplaukiai, lopytais džinsais, gėlėtais marškiniais hipiai nešiojosi radijo imtuvus miestų gatvėse, rinkdavosi „plotuose”, klausėsi ir perrašinėjo muziką, naktimis gaudė „Liuksemburgo radijo“, BBC ir „Amerikos balso“ bangas, skaitė kultinius Vakarų autorius ir diskutavo. „Švento vandalizmo“ vedami gatvėse niokojo telefono aparatus, vogė iš kino salių kinapus, pjovė pianinų stygas, kad galėtų pasigaminti elektrines gitaras, stiprintuvus, garso aparatūrą… Dienos šviesą išvydo A. L. Webberio roko opera „Jėzus Kristus superžvaigždė“, pareikalavusi visų jos statytojų ir idėjinio autoriaus Kęstučio Antanėlio aukos. Kaune susideginusio Romo Kalantos drama ir jo bendražygių manifestacijos stipriai palietė Lietuvos jaunimą ir roko muziką – ši tapo draudžiama, cenzūruojama, persekiojama sovietinio režimo, tačiau visa tai tik sustiprino laisvės siekį bei roko dvasią.

A. Juzėnas yra sukūręs jau daugiau kaip 45 vaidybinius, dokumentinius, trumpametražius filmus. Lietuvoje žiūrovai labiausiai įvertino „Fronto liniją”, „Rojuje irgi sninga” bei „Ekskursantę” – visi trys prizais apdovanoti užsienio šalyse. „Vilniaus getas” parodytas per 120 šalių bei kino festivaliuose, Izraelyje pelnė geriausio metų filmo titulą. „Pelėdų kalnas” mūsų šalyje ypač patiko jaunajai auditorijai.

Susitikimas su kino kūrėju vyks konferencijų salėje.

Tai vienas Pasaulinės medijų ir informacinio raštingumo savaitės renginių.

Renginys organizuojamas įgyvendinant projektą „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje”. Finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

  LKT_Logotipas

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.