Senjorai minėjo Tarptautinę pagyvenusių žmonių dieną

senjorai-emp

Rugsėjo 28-osios popietę Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos padalinio – Parko bibliotekos – senjorų klubas „Pabūkime kartu“ apsilankė Panevėžio rajone esančiame Alpakų ūkyje. Ši kelionė viena iš bibliotekos rengto aplinkosaugos švietimo projekto „Girdžiu gamtos šnaresį“ dalių.

Artėjant spalio 1-ajai, kuomet yra minima Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena, Parko bibliotekos senjorų klubo nariai dalyvavo pažintinėje išvykoje į Panevėžio rajone, Medikonių kaime, esantį Alpakų ūkį. Saulėtą ir šiltą rugsėjo mėnesio dieną ekskursantus pasitiko ūkio šeimininkė Renata Meleškienė, kuri su vyru Rolandu jau ne vienerius metus čia gyvena ir augina alpakas. Ūkio šeimininkė papasakojo, kad alpakos šioje sodyboje atsidūrė dėl žolės – šie egzotiniai gyvūnai kilę iš Pietų Amerikos kalnų, puikai nuėda žolę, yra tvarkingi. Pasak ūkio šeimininkės Renatos Meleškienės, alpakos negyvena po vieną, jiems būtina draugija, todėl šiuo metu ūkyje gyvena 43 alpakos, kelios lamos, ožiai ir šunys. Renata Meleškienė juokavo, kad vaikystę praleidusi mieste ir neturėjusi augintinių, dabar jų turi į valias.

Alpakų vilna – ypatinga. Kaip teigė Renata Meleškienė, šių gyvūnų vilna neturi lanolino, tad siūlas lengvas, švelnus, šiltesnis ir nėra toks šiurkštus kaip avies vilna. Šeimininkai alpakas kerpa vieną kartą per metus ir dažniausiai pavasario pabaigoje, jau sušilus orams. Tuomet vilna vežama į karšyklą, o iš ten išsiveža suverptus siūlus, kuriuos plauna pati ūkio šeimininkė Renata.

Pasikalbėjus apie alpakų gyvenimo būdą, priežiūrą, senjorai drauge su ūkio šeimininke Renata nuėjo susipažinti su egzotiniais gyvūnais. Įvairių spalvų, švelnaus plauko alpakos drąsiai ėjo prie senjorų, o išvykos dalyviai maitino, glostė, bendravo su gyvūnais. Pasak ūkio šeimininkės, alpakos – terapiniai gyvūnai, todėl atvykus ramybę suteikia pasivaikščiojimas šalia jų, stebėjimas. Senjorai negalėjo atsistebėti ūkyje gyvenančių lamų meilumu – jos visą laiką buvo šalia lankytojų, glaudėsi ir leidosi maitinamos. Po pažinties su alpakomis, ūkio lankytojai apsilankė suvenyrų krautuvėlėje ir įsigijo alpakų vilnos gaminių.

Ekskursijos po ūkį pabaigoje, dalyviai fotografavosi džiaugdamiesi smagia kelione. Pasibuvus su ramybę teikiančiais gyvūnais, senjorai išvyko pasisėmę naujų jėgų, teigiamų emocijų ir neišdildomų įspūdžių. Visi sutarė, kad Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena buvo paminėta tikrai puikiai.

Vaida Žalienė
Vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui
Vaidos Žalienės nuotraukos