Panevėžio regiono mokyklų bibliotekos: iniciatyvios, įsitraukiančios, dalyvaujančios 

MB-menuo-23

Spalis – Tarptautinis mokyklų bibliotekų mėnuo, viso pasaulio mokyklų bibliotekų šventė. Šia proga mokyklų bibliotekas sveikina ir Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka. Minėdami Tarptautinį mokyklų bibliotekų mėnesį apžvelgiame svarbias bendradarbiavimo su Panevėžio regiono bibliotekininkais iniciatyvas, aktyvų mokyklos bendruomenių įsitraukimą į skaitymo skatinimo programas ir projektus, entuziazmą dalyvaujant įvairiuose konkursuose ir metodinės veiklos organizavimo tobulinimo procesuose.

Mokyklų bibliotekų mėnesį pasaulyje kasmet organizuoja Tarptautinė mokyklų bibliotekų asociacija. 2023-ųjų tema – „Mokyklos biblioteka: mano laiminga vieta, kur klesti kūrybiškumas ir vaizduotė“. Asociacija kviečia viso pasaulio mokyklų bibliotekas dalyvauti įvairiuose nuotoliniuose projektuose bei bendradarbiauti su bibliotekomis iš viso pasaulio: susipažinti su skirtingomis kultūromis, stiprinti tarptautinius ryšius, ugdyti kūrybiškumą pasitelkiant vaizduotę per knygų skaitymą. Šią šventę mini ir su mokyklos bendruomene knygų skirtukų kūrimo ir mainų projektuose dalyvauja ir Panevėžio regiono bibliotekininkai. Svarbu paminėti, kad jie dalyvauja ir kasmetinėje Tarptautinėje mokyklų bibliotekininkų asociacijos konferencijoje. Čia semiasi idėjų, ieško netradicinių veiklų formų, keičiasi gerosiomis patirtimis, o gautomis žiniomis pasidalina su kolegomis Lietuvoje.

Moksleivių skaitymo skatinimo stiprinimas per bendradarbiavimą

mb-menuo

Šiais metais plakatą Tarptautiniui mokyklų bibliotekų mėnesiui, kurį naudoja Lietuvos mokyklų bibliotekos, savarankiškai sukūrė,  Panevėžio r. Velžio gimnazijos IV a gimnazijos klasės mokinys Lukas Rožėnas

Panevėžio apskrities biblioteka kasmet vykdo vis daugiau skaitymo skatinimo projektų bei įgyvendina tam skirtas programas. Panevėžio regiono mokyklų bibliotekininkai, siekdami nuoseklaus skaitymo skatinimo mokyklos bendruomenėje, kryptingai dalyvauja apskrities bibliotekos vykdomuose konkursuose, projektuose bei renginiuose.  

Panevėžio rajono Velžio gimnazijos bibliotekos informacinio centro vedėja Dalia Kukenienė dalinasi atsiliepimais apie kasmet vykstantį „Knygos pristatymo konkursą“ mokykloje: Su pradinių klasių mokytoja Jolanta Andriuškevičiene ir 2 a kl. moksleiviais ruošėme pristatymą konkursui pagal Kęstučio Kasparavičiaus knygą „Trumpos istorijos“. Moksleivius įtraukė visas proceso planavimas: skaityti, aptarti, galvoti, kaip įdomiau pristatyti istoriją. Pristatymo filmavimas mokiniams sukėlė gausybę emocijų, o jų vaizduotė ir kūrybiškumas skatino ne kartą tobulinti pristatymo idėją. Nors ir nelaimėjome pagrindinio apdovanojimo, bet pelnėme prizą už dalyvavimą, o tai motyvavo ir nepaprastai nudžiugino konkurso dalyves“.

Dalia K. pasakoja apie moksleivių dalyvavimą apskrities bibliotekos vykdomo tarptautinio projekto Draugoteka“, skirto 5–8 klasių moksleiviams, edukacinėse veiklose: „Šios skaitymo skatinimo projekto veiklos, kurių metu gimnazistai susipažįsta su penkiais žaidimo veikėjais, skatina tarpusavio bendravimą, ugdo skaitymo, lankymosi bibliotekoje įgūdžius ir stiprina socialinius ryšius“.

Kartu tobuliname veiklų organizavimo procesus

Apskrities biblioteka jau trečius metus tobulina metodinės veiklos paslaugas ir prieinamumą Panevėžio regiono mokyklos bibliotekininkams. Vykdydami nuotolines darbines sesijas su mokyklų bibliotekininkais išsiaiškinome jų poreikį sukurti priemonių ir paslaugų paketą. Jo turinys būtų laisvai prieinamas ir reguliariai atnaujinamas. Paketą sudaro apskrities bibliotekos produktai, skirti neformaliam ugdymui, informacija apie kvalifikacijos galimybes, konkursai, skaitymo skatinimo iniciatyvos, galimybės informacijos išteklių sklaidai bei atlikti tyrimai ir jų įžvalgos. Taip pat buvo įsteigta apskrities bibliotekos ir Panevėžio regiono mokyklų bibliotekininkų grupė, kurią sudaro apskrities bibliotekos atstovas bei grupės nariai – mokyklų bibliotekininkai iš Panevėžio ir Utenos apskričių. 

Rokiškio Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos bibliotekininkė Reda Kiselytė teigia: „Dalyvavimas Panevėžio regiono mokyklų bibliotekininkų atstovų patariamosios grupės  veikloje bendradarbiavimui su Panevėžio apskrities biblioteka visada leidžia gauti nuoseklios metodinės informacijos. O dalyvavimas darbinėse sesijose ir kitose apskrities bibliotekos organizuojamose priemonėse skatina gautas žinias pritaikyti tiesioginėje veikloje, dalintis jomis su kolegomis, kūrybiškai pritaikyti, dirbant su įvairių grupių informacijos vartotojais“.

Švęsdami Tarptautinį mokyklos bibliotekos mėnesį dėkojame kolegoms mokyklų bibliotekose už bendradarbiavimą ir džiaugiamės sukurta partneryste. Linkime toliau sėkmingai įgyvendinti planus ir kurti skaitymo šventę mokyklos bendruomenėje.

Regiono bibliotekų strateginės plėtros skyriaus informacija