Leidinių paroda Simono Daukanto 230-osioms gimimo metinėms

Lentynose stovi knygos atsuktais viršeliais
Pradžia:2023-10-16 9:00
Pabaiga:2023-12-30 17:00
Vieta:I a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Bibliotekos I a. erdvėje eksponuojama leidinių paroda „…iš kapo šauksiu, jeigu atmintį savo apleisit… Just. Marcinkevičius“, skiriama Simono Daukanto, didžiojo Lietuvos istoriko, valstybingumo pamatų kūrėjo, 230-osioms gimimo metinėms. Sukaktį šiais metais išskyrė ir Lietuvos Respublikos Seimas.

Eilėraščius, skirtus Simonui Daukantui, skaito aktorius Albinas Kėleris:

Gyvenimo kelias S. Daukantą vedė iš Žemaitijos, Kalvių iki Vilniaus, Rygos, Sankt Peterburgo, paskui vėl parvedė į numylėtą Žemaitiją: į Varnius, Svirnupį, Papilę. Palaidotas prie Ventos upės aukštame piliakalnyje 1864-ųjų lapkritį.

R. Granauskas apie S. Daukantą parašė: „Šitas Lietuvos vienmylys, vienintelį gyvenimą ligi paskutinio atodūsio (buvo) nusprendęs paaukoti tautai ir Tėvynei…“

Leidinių paroda bibliotekoje, pavadinta Just. Marcinkevičiaus eilute iš dramos „Daukantas“ – „… iš kapo šauksiu, jeigu atmintį savo apleisit…“ – kviečia lankytojus peržvelgti mūsų tautos vienos didžiųjų asmenybių gyvenimo kelią, darbus, atminimą.

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje yra ypač vertingų S. Daukanto knygų. „Bitės aruodų“ ekspozicijoje galite rasti „Būdą senovės lietuvių, kalnėnų ir žemaičių“ (1845), „Lietuvos istoriją“, (1893–1897), „Pasakojimus apie veikalus lietuvių tautos senovėje (1893).

Kitas galite atsiversti Elžbietos Jodinskaitės kraštotyros skaitykloje. Tai pirmoji lietuvių kalba Lietuvos istorija „Darbai senųjų lietuvių ir žemaičių“ (1822), „Būdas senovės lietuvių kalnėnų ir žemaičių (1935 ir 1954 leidimai), „Žemaičių pasakos“ (1941).

Paroda I a. ekspozicijų erdvėje veiks iki gruodžio 30 d.