Kraujotaką išjudinusi Adelės Karaliūnaitės paskaita Šiaurinėje bibliotekoje

Renginys

Spalio 12-osios popietę Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos padalinyje – Šiaurinėje bibliotekoje – svečiavosi gerai žinoma žolininkė Adelė Karaliūnaitė, kuri skaitė paskaitą „Septynios kūno galios ir jų stiprinimas augalais“. Šis susitikimas yra viena iš bibliotekos aplinkosaugos švietimo projekto „Girdžiu gamtos šnaresį“ dalių. Renginį finansavo Panevėžio miesto savivaldybė.

Tradiciškai Panevėžio miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras spalį skelbia sveikatos stiprinimo mėnesiu mieste. Prie šios iniciatyvos jau ne vienerius metus jungiasi ir Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka, kurioje ir šiemet spalio mėnesį netrūksta renginių sveikatos tema. Adelė Karaliūnaitė – charizmatiška asmenybė, viena žinomiausių šalies žolininkių, kurios gaminami produktai apjungia gamtos ir medicinos mokslus. Tarmiška Joniškėlio šnekta susitikime prabilusi bibliotekos viešnia susirinkusiai gausiai publikai papasakojo apie savo sodybą, kaip renka augalus, kokie žolynai auga jos kieme. Adelė Karaliūnaitė neslėpė – augalus ji renka visus metus, o neilgas atostogas turi tik Kalėdų metu.

Žolininkė savo paskaitą pradėjo nuo svarbiausių žmogaus pojūčių: regėjimo, klausos, skonio, uoslės ir lytėjimo. Pasak Adelės Karaliūnaitės, pati didžiausia jėga – regėjimas. Juk žmogus pagal matymą pasitinka kitą asmenį, renkasi sau antrąją pusę. Regėjimo funkcija yra labai svarbi, o jai palaikyti, pasak viešnios, padeda augalas – agurklė. Paskaitos metu aptartos visos organizmo funkcijos ir kokie augalai gali padėti sustiprinti žmogaus pojūčius.

Žolininkė prisipažino, kad dažnai sulaukia klausimo – nuo ko pradėti žoliauti? Bibliotekos viešnia šmaikštavo, kad nuo šaldiklio. Adelė Karaliūnaitė kvietė publiką augalus, žoleles susimalti iki tirštos košelės ir ją sumaišius su mėgstamu mineraliniu vandeniu, užsišaldyti. Pasigamintus sušaldytus kubelius galima naudoti arbatoms ir taip gauti reikiamus mineralus ir vitaminus iš gamtos. Žolininkė turėjo ne vieną patarimą, kaip stiprinti sveikatą – papasakojo kaip turėtų atrodyti žmogaus, norinčio būti sveiku, pusryčiai, kada valgyti pietus ir kokį laiką rinktis vakarienei. Adelė Karaliūnaitė prieš nakties miegą nerekomenduoja gerti vaistų, teptis įvairiais kremais – geriau tą daryti iš ryto. Žolininkė pridūrė, kad vakaras tinkamas tik sąnarių gydymui.

Paskaitos metu bibliotekos viešnia kvietė gausią publiką atsistoti, pakrutėti – žolininkė parodė pratimus, skatinančius kraujotakos aktyvumą, sušildančius organizmą. O kad mankšta būtų produktyvesnė, renginio dalyviai drauge su bibliotekos viešnia dar ir dainas dainavo!

Publika liko sužavėta nuotaikingo, įdomaus, charizmatiško susitikimo su Adele Karaliūnaite. Po paskaitos renginio dalyviai priėjo apžiūrėti ir įsigyti žolininkės gaminių. O Šiaurinė biblioteka kviečia būti sveikiems ir geros nuotaikos ne tik spalio mėnesį, bet visus metus!

Parengė Vaida Žalienė
Vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui
Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka