„Kosmoteka“ atkeliavo į Zarasų viešąją biblioteką: apie dangų ir kosmosą

kosmoteka

Spalio 19 d. Zarasų rajono savivaldybės bibliotekoje vyko „Kosmotekos“ paskaita apie dangaus kūnus ir kosmosą, kurią vedė lektorius, astronomas Saulius Lovčikas. Astronomas smalsiems „Santarvės“ pradinės mokyklos trečiokams ir ketvirtokams vizualioje paskaitoje papasakojo apie įvairius dangaus kūnus ir kosmosą.

Smalsūs pradinių klasių moksleiviai stebėdami demonstruojamas vizualizacijas išvydo įvairius žvaigždynus ir žvaigždes, o iš visų 88 žvaigždynų tik 4 pavadinti lietuviškais pavadinimais, visi kiti – lotyniški.  Pavyzdžiui, šienpjovių žvaigždynas pavadintas dėl jo panašumą į šieno pjovėją. O kaip tas žvaigždes stebėti? Pro teleskopą! Vaikai sužinojo, kad pirmąjį teleskopą išrado Galileo Galilėjus. Astronomas pasidalino ir keliomis gudrybėmis. Pavyzdžiui, kaip pagal šešėlius galima nustatyti paros laiką. Jei šešėlis būna trumpiausias ir galima jį peržengti, tai – vidurdienis.

Paskaitos pabaigoje moksleiviai turėjo progą ir paklausinėti juos dominančių dalykų. Astronomas Saulius Lovčikas profesionaliai ir išsamiai atsakė į klausimus bei pakvietė vaikus aplankyti Molėtų observatoriją, kur galime savo akimis pamatyti ir sužinoti apie įvairius žvaigždynus ir dangaus kūnus. Po paskaitos vaikai turėjo progą pavartyti knygas apie žvaigždes, meteoritus, meteorus, kometas, planetas ir palydovus.

Molėtų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija
Zinos Černovienės nuotrauka

Projektą „Moderni biblioteka: inovatyvi paslauga „Kosmoteka“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

LTK_Logotipas