Kitokia literatūros pamoka su rašytoja Ilona Ežerinyte

ezerinyte

Spalio 3-osios rytą Panevėžio Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos padalinyje – Šiaurinėje bibliotekoje – įvyko susitikimas su prozininke, knygų vaikams ir paaugliams rašytoja Ilona Ežerinyte. Susitikti su bibliotekos viešnia atvyko Panevėžio Rožyno progimnazijos dvi šeštokų klasės drauge su mokytojomis. Šis renginys – tai bibliotekos rengto projekto „Literatūros ir meno kaleidoskopas“ viena iš dalių. Susitikimą finansavo Panevėžio miesto savivaldybė.

Ilona Ežerinytė – prozininkė, knygų vaikams ir paaugliams autorė, kurios leidiniai yra pelnę bibliotekos viešniai ne vieną apdovanojimą ir nuolat patenka į kasmet organizuojamus Metų knygos penketukus: 2018 m. leidinys „Verksnių klubas“ buvo išrinktas geriausia knyga paaugliams, o pernai, 2022 m., „Tetulė Liu“ tapo geriausia knyga vaikams.

Į kitokią literatūros pamoką atėję Panevėžio progimnazijos šeštokai su mokytojomis iš pačios rašytojos išgirdo apie dvi autorės išleistas knygas. Ilona Ežerinytė papasakojo apie intriguojančią knyga paaugliams „Sutikti eidą“ (2016), kuri yra pirmoji jos knyga paaugliams. Šeštokams buvo pristatyta ir ketvirtoji autorės knyga „Skiriama Rivai“ (2018), kurioje gvildenami tėvo ir sūnaus santykiai.

Paklausta, kaip gimsta knygų herojai, rašytoja teigė, kad jai pačios įdomiausios asmenybės – tos, kurios dar nežino kas jos yra, asmenys, esantys savęs ieškojimo kelyje. Tokiems veikėjams knygų autorė leidžia patirti įvairių nutikimų, įdomių nuotykių, kurie augina herojų. Bibliotekos viešnia susitikimo metu negailėjo šeštokams patarimų. Vienas jų – skaityti knygas. Pasak prozininkės, atlikti tyrimai rodo, kad knygų skaitymas augina, keičia asmenybes, tad kvietė moksleivius skaityti mėgstama tema.

Ilona Ežerinytė jaunuosius panevėžiečius pakvietė sužaisti vaizduotės žaidimą. Nupiešusi apskritimą, o po to ir trikampį baltame lape, prozininkė pakvietė paauglius įsivaizduoti kas tai galėtų būti. Šeštokai aktyviai įsitraukė – kėlė rankas ir siūlė savo variantus. Rašytoja džiaugėsi sulaukusi tiek daug įdomių žodžių. Vaizduotė – stiprus ginklas ir labai svarbi savybė, norint būti rašytoju. Po šios užduoties Ilona Ežerinytė džiaugėsi, kad  į  literatūros pamoką užsuko vaizduotės nestokojantis Panevėžio jaunimas.

Charizmatiškoji Ilona Ežerinytė susitikimo dalyvius sužavėjo ir suintrigavo savo knygų siužetais – daugelis panoro perskaityti rašytojos knygas. O prozininkės knygas galima rasti visuose Elenos Mezginaitės viešosios bibliotekos padaliniuose, aptarnaujančiuose vaikus. Skaitykime ir aukime kartu!

Parengė Vaida Žalienė
Vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui
Vaidos Žalienės nuotraukos

Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka