„Karo nuotaka”: iš užmaršties prikelta Kotrynos Jogailaitės istorija

Vaizdas be pavadinimo
Data:2023-10-24
Laikas:17:15
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Spalio 24 d. 17.15 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje konferencijų salėje  – Ilonos Skujaitės knygos „Karo nuotaka” pristatymas, susitikimas su autore.

Žurnalistė, komunikacijos specialistė, itin sėkmingai debiutavusio istorinio romano autorė iš užmaršties prikelia Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto sesers, Bonos Sforcos dukters Kotrynos Jogailaitės istoriją. Prasidėjus karui su Maskva mažai kam reikalinga moteris tapo kone geidžiamiausia Europos nuotaka, o galiausiai – visų gerbiama Švedijos karaliene. 

„Karo nuotakos” faktų ir šaltinių paieška priminė detektyvą, o rašymas užtruko 5 metus. Leidykla patikėjo rankraščiu nuo pirmojo sakinio. Skaitytojai irgi – romanas išlieka vienas perkamiausių Lietuvoje.

I. Skujaitė – mūsų šalies istorijos gerbėja. Kūrė televizijos laidas, scenarijus dokumentiniams filmams apie Lietuvos kariuomenę. Kartu su režisiere ir saviugdos praktikų moderatore Gitana Platkyte-Grigiene ji planuoja dokumentinį filmą apie Kotryną, o su istorijos mokslų daktare Rasa Leonavičiūte-Gecevičiene jau sukūrė interneto svetainę www.karonuotaka.lt, kurioje apie Kotrynos Jogailaitės šeimą, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės aukso amžių pateikia daugiau į knygą netilpusių faktų.

Šis renginys – bibliotekos vykdomo projekto „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje” dalis. Projektą finansuoja Panevėžio miesto savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba.

  LKT_Logotipas

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.