Ignalinos biblioteka skatina skaityti ir kurti

eu-read-art

Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka įgyvendino didelį tarptautinį skaitymo skatinimo projektą ,,Europa skaito ir kuria. Pirmoji Europos skaitmeninė knygų anonsų ir suaugusiųjų kūrybinių išraiškų biblioteka“. Spalio 24 dieną bibliotekoje vyko projekto pristatymo renginys, dalintasi veiklų ir patyrimų įspūdžiais, džiaugtasi rezultatais. Per dvejus metus kartu su septyniais partneriais iš šešių šalių  sukurta internetinė erdvė pirmajai Europoje tokio tipo skaitmeninei knygų treilerių bibliotekai.

Pristatymo renginyje kartu su bibliotekininkais, skaitytojais dalyvavo Ignalinos rajono savivaldybės meras Laimutis Ragaišis, savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros skyriaus atstovės, Lietuvos kultūros ministerijos Atminties institucijų politikos grupės vyriausiasis specialistas Tomas Kulešius, Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorė Jurgita Bugailiškienė, bibliotekininkės iš Švenčionių ir Molėtų bibliotekų, taip pat viešnios iš Latvijos Gulbenės ir Estijos Tartu miestų bibliotekų. Pristatymo šventiškumą kūrė saksofonisto Tomo Kochankos muzika ir Mimų teatro aktorių vaidinami maži ir žavingi spektakliukai.

Apie projekto veiklas, partnerių šalyse vykusius mokymus, įdomius kūrybinius užsiėmimus, darbo grupių susitikimus, pažintines keliones pasakojo jo vadovė, bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Vida Sekonienė ir administratorė, bibliotekos direktorė Loreta Aleknienė. Jos kvietė kartu pakeliauti prisiminimų takais ir įvertinti atliktų darbų naudą. ,,Greitai bus dveji metai, kai mes pradėjome šį projektą, kurio tikslas paprastas – knygų skaitymo, kūrybiškumo skatinimas, skaitmeninių žinių gerinimas, o bendraujat, kartu kuriant –  ir socialinių bei emocinių problemų sprendimas…“,– sakė L. Aleknienė.

Lietuvos, Italijos, Vokietijos, Graikijos, Prancūzijos, Slovėnijos partnerių dalyviai sukūrė ir internetinėje platformoje paviešino 531 knygos anonsą-treilerį. Prieš tai buvo organizuoti mokymai specialistams – kaip vesti kūrybines veiklas, atlikti techninius skaitmeninimo, filmavimo, viešinimo medijose sprendimus, kaip apie knygą sukurti įdomų trumpą filmuką, kurį pažiūrėjęs žmogus panorėtų paimti ir perskaityti tą knygą. Buvo buriami knygų mylėtojų klubai. Ignalinos rajone jų yra 14-ka. Kai kurie turi savo pavadinimas: Dūkšte – ,,Atgaiva“, Palūšėje – Kava ir knygos“. Skaitytojų klubuose, nors ir labai nedideliuose, vyko perskaitytų knygų aptarimai. Mėnesį laiko visi skaitė tą pačią knygą, o paskui susirinkę suformuluodavo pagrindinę mintį, kurdavo knygos anonsą.

Galiausiai renginio dalyviams parodyta, kaipgi naudotis projekto internetine platforma, surasti ir peržiūrėti knygų anonsų filmukus. Juos, kaip minėta, gali sukurti kiekvienas ir atsiųsti bibliotekai, kuri įkels į platformą.  Peržiūrėti keli anonsų pavyzdžiai. Daugelyje filmukų nusifilmavo pačios bibliotekininkės, panaudoti Ignalinos miesto ir krašto vaizdai. Įdomiu ir naudingu projektu pasidžiaugė savivaldybės meras Laimutis Ragaišis. Jis vylėsi, kad skaitytojų klubai rajone ir toliau sėkmingai gyvuos ir per literatūrą, knygą, malonų bendravimą didins bendrystę, mažins atskirtį bei susvetimėjimą.  Meras ypatingai padėkojo daug energijos ir laiko šiam projektui skyrusiai jo vadovei Vidai Sekonienei. Jai padėka už aktyvią projektinę veiklą skirta Vietos savivaldos dienos proga.

Ignalinos viešosios bibliotekos iniciatyvomis žavėjosi ir svečias iš Kultūros ministerijos. Tomas Kulešius kultūros ministro Simono Kairio padėkas įteikė projekto vadovei, taip pat bibliotekos administracijos darbuotojoms Linai Jakubsevičienei ir Bangai Berdikšlienei. Savo pastebėjimus apie internetinę kūrybinių išraiškų biblioteką išsakė rašytoja Gintarė Adomaitytė. Ji minėjo peržiūrėjusi tik keliolika filmukų ir apie juos turi gana skirtingą nuomonę. Vieni jai pasirodė labai puikiai perteikiantys knygos esmę, kiti kritikuotini, bet apskritai šis projektas – tikrai prasmingas, nes  atvėrė ieškojimų erdvę ir suteikė naujų būdų, kaip literatūrą pakviesti draugauti su technologijomis ir skaitytojams tapti modernesniais.

Švietimo ir kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Danguolė Vaitkevičienė akcentavo projekto idėjų naujumą ir jo rezultatų pritaikymą suaugusiųjų neformaliam švietimui – skaitymo ir kūrybiškumo skatinimui, mokymui praktiškai panaudoti informacines technologijas. Naujoji projekto platforma, jos teikiamos galimybės aptartos su bendrojo ugdymo mokyklų vadovais, mokytojais. Tikimasi, kad tai dar labiau išplės bibliotekų ir mokyklų bendradarbiavimą.

Projekto internetinę platformą rasite čia.

Parengė Lina Kovalevskienė
Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija