Fotografijose – pastanga išsaugoti „Dangaus vartus”

Mergina profiliu su akiniais nuo saulės skulptūromis puoštų vartų fone
Pradžia:2023-10-30 17:15
Pabaiga:2023-11-30 12:00
Vieta:Atrijaus terasa
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Vėlinės ir Visų šventųjų dienos – laikas, kada ypač aktuali atminties ir pagarbos tematika. Jai skiriamas ir renginys bei nauja ekspozicija Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje. Spalio 30 d. 17.15 val. Atrijaus terasoje atidaroma panevėžietės Juditos Mikalkevičės fotografijų paroda „Dangaus vartai”.

„Į mirusiųjų atminimo vietas dažnai einame pilnomis galvomis minčių ir prisiminimų. Neretai grįžę iš kapinių nė neatsakytume, kaip nuo automobilio ar autobuso nuėjome iki kapo. Iš susimąstymų nubudome tik pamatę nuvytusias gėles, piktžolę ne vietoj ar vėjo iš kažkur atneštą šiukšlę. Turbūt tokia ir yra kapinių paskirtis. Reikia vietos, kur galėtume palaikyti ryšį su išėjusiais artimaisiais. Tačiau aš vieną dieną pastebėjau, kur praeinu, nes kapinių vartai buvo pavojingai pasvirę. Tą akimirką pamačiau, kiek čia skulptūros, architektūros, simbolikos. Vaikščiojusi daugiau kaip 25 metus, pirmąkart išvydau tik pavojaus akimirką. Deja, jau po poros savaičių įspūdingų vartų neliko. Viskas sutvarkyta, pakeista paprastais metaliniais varteliais, o aplinkiniai, regis, to nė nepastebėjo”, – kūrybinį impulsą prisimena jaunoji autorė.  

Kinta ir nuo projekto pradžios nufotografuoti vartai: jie trupa, dingsta metalinės dalys, kinta aplinkiniai statiniai, neieškoma galimybių restauruoti. 

„Esant krizinei situacijai pasaulyje, tai turbūt ir negali būti prioritetas. Bet mes galime tai išsaugoti – bent jau nuotraukose”, – sako J. Mikalkevičė. 

Kūrėja tikisi, kad jos nuolat pildomoje kolekcijoje vertę įžvelgs ir žiūrovas.

Paroda bibliotekoje veiks iki lapkričio 30 dienos.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.