E. Mezginaitės viešojoje bibliotekoje Rita Valantytė pristatė savo knygą „Laužytojai“

Renginio-akimirka

Spalio 2-osios vakarą Panevėžio Elenos Mezginaitės viešojoje bibliotekoje įvyko žurnalistės Ritos Valantytės debiutinės knygos „Laužytojai: mūsų gyvenimo etiudai prieš Sovietų Sąjungos griūtį ir po jos“ (2021) pristatymas.

Šviesus ir šiltas rudens vakaras buvo dedikuotas pokalbiams apie Sovietų Sąjungos griūtį ir užklupusį gyvenimą po jos. Taip jau sutapo, kad kai buvo suplanuotas Vilniaus knygų mugėje leidinio pristatymas buvo paskelbta apie Ukrainoje prasidėjusį karą. Žurnalistė neslėpė, kad išgirdus tokią žinią, nebesinorėjo pristatyti šios knygos, tačiau suprato, kad joje yra kalbama būtent apie tai, ką šiuo metu išgyvena ukrainiečiai.

Knygoje „Laužytojai: mūsų gyvenimo etiudai prieš Sovietų Sąjungos griūtį ir po jos“ yra sudėti trumpi etiudai-istorijos apie septynių žinomų asmenybių tuometinį gyvenimą. Pasikalbėti su žurnaliste ir papasakoti savo istorijas sutiko Arnoldas Lukošius, Aidas Giniotis, Arūnas Valinskas, Saulius Urbonavičius-Samas, Oskaras Koršunovas, Algis Ramanauskas ir Algirdas Kaušpėdas. Rita Valantytė šias asmenybes pasirinko, nes tuo metu jie buvo reformatoriai, sistemos laužytojai, maišto simboliai, kūrėjai ėję prieš sistemą. Pasak žurnalistės, būtent todėl yra svarbu išgirsti jų istorijas. Paklausta, kodėl knygoje tik vyrų istorijos, vakaro viešnia sakė, kad šis leidinys gavosi tik apie vyrus, tačiau praėjusio šimtmečio devintajame dešimtmetyje veikė ne viena stipri moteris, todėl žurnalistė svarsto ir apie dar vieną knygą, kurioje būtų sudėtos tuo metu aktyviai veikusių moterų istorijos.

Papasakoti apie šį sudėtingą laiką Rita Valantytė pasirinko todėl, kad tai buvo svarbus pereinamasis, didelių pokyčių metas. Be to, žurnalistė prisipažino, kad yra gimusi devintojo dešimtmečio pradžioje, tad tie metai – svarbūs ir pačiai knygos autorei. Pristatymo metu bibliotekos viešnia suteikė galimybę renginio dalyviams pamatyti vaizdo įrašus iš vykusių pokalbių su Algiu Ramanausku, Aidu Giniočiu ir Oskaru Koršunovu. Rita Valantytė džiaugėsi, kad šiuos žymius vyrus nebuvo sunku prikalbinti pokalbiams, o susitikimai atskleidė asmenybių spalvingumą. Knygos herojai mielai dalinosi ir asmeninio archyvo nuotraukomis, kurios papildo leidinio tekstą.

Šalia septynių vyrų istorijų apie paskutinius praėjusio šimtmečio dešimtmečius, knygoje skaitytojas gali atrasti ir istoriko Valdemaro Klumbio komentarus. Tai papildoma informacija apie to meto realybę, nerašytas taisykles ir vyravusias visuomenės nuostatas. Pasak Abonemento skyriaus vedėjos Sandros Voveriūnienės, šie komentarai puikiai papildo istorijas ir suteikia aiškumo jaunam žmogui, kuris nėra susidūręs su to meto leksika, žodynu.

Rita Valantytė debiutinę savo knygą „Laužytojai“ dedikavo savo dukrai Emai Viltei, kuriai lemta buvo gimti ir augti laisvoje šalyje, o tai, pasak žurnalistės, yra didelė gyvenimo dovana. Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka kviečia skaityti vakaro viešnios pristatytą leidinį, nes jis skaitytoją nukelia į praėjusio šimtmečio devintąjį dešimtmetį, pasakoja apie to meto išgyvenimus, suteikia žinių apie vyravusią sistemą, o svarbiausia – leidžia pajusti, kokia svarbi yra laisvė.

Parengė Vaida Žalienė
Vyresn. metodininkė komunikacijai ir projektų valdymui
Vaidos Žalienės nuotraukos