Bibliotekoje – netiesioginis susitikimas su #fainiausiapasaulymočiute

Vaizdas be pavadinimo
Data:2023-11-06
Laikas:17:15
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Lapkričio 6 d. 17.15 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje – knygos „#fainiausiapasaulymočiutė: anūkė klausia apie karus ir sąžinę” pristatymas. Dalyvauja autorė – žurnalistė, radijo ir televizijos laidų vedėja Živilė Kropaitė-Basiulė.

Ji savo močiutės partizanų ryšininkės, politinės kalinės ir tremtinės Onos Butrimaitės-Laurinienės istoriją pasakoja iš nepriklausomoje Lietuvoje išaugusio žmogaus perspektyvos.

„Rašydama knygą skaičiau Močiutės prisiminimus, gilinausi į vaikystėje dažnai girdėtas istorijas ir džiaugiausi, kad spėju su laiku: galiu tikslintis, ginčytis, vėl ir vėl klausti, o ji – piktintis, kaip įmanoma nesuprasti iš pirmo karto”, – sako Živilė.

Daugybė Živilės sekėjų socialiniuose tinkluose nekantriai laukia įrašų, kuriuose kalbėdama su anūke močiutė demonstruoja pavydėtiną išmintį ir humoro jausmą. Aukštaitiškai užrašyti trumpi dialogai knygoje tampa atsvara dramatiškai susiklosčiusiam močiutės gyvenimui.

„#fainiausiapasaulymočiutė žymiu feisbuko įrašus po kasdienių mūsų su Močiute pokalbių telefonu. Dažniausiai jos pastabos apie gyvenimą šmaikščios ir pralinksmina, nors praeities išgyvenimai – siaubingi: trijų brolių partizanų žūtys, tardymai, lageris, tremtis, netektys. Sunku suvokti, kaip žmogui užtenka jėgų viską pakelti. Maža to, pagiežos tiems, kas jaunystėje ją kankino, Močiutė turi mažai. Jos nepalaužiamas tikėjimas, meilė savo šaliai ir jos laisvei, kantrybė stulbina ir teikia vilties, kad net vėlyva senatvė gali būti ori ir laiminga”, – pasakoja Ž. Kropaitė-Basiulė.

*****

– Močiute, man reikia paantraštės tavo knygai.
– Ko ko?
– Nu tokio paaiškinimo po pavadinimu.
– „Išėjā broliai tēvynēs gīnti“.
– Netinka, reikia mažiau banalu kad būtų.
– „Gyvenimas pragari“.
– Nu tikrai ne.
– Tai rašyk tadu „Bābūlēs pasakās“ ir aik gult neskankīnus.

#fainiausiapasaulymočiutė

*****

Žodis skaitytojams.

„Labai daug šviesos šioje knygoje. Nesvarbu, kad rašoma apie siaubingus išgyvenimus” (Inga).

„Puiki knyga. Ypač rekomenduoju verkšlenantiems, kaip dabar sunku” (Kornelija).

„Tai yra tikroji Lietuva. Knyga mylintiems Lietuvą” (Andrius).

Knygos „#fainiausiapasaulymočiutė: anūkė klausia apie karus ir sąžinę” pristatymas vyks bibliotekos konferencijų salėje.

 Šis renginys – projekto „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje” dalis. Finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

LKT_Logotipas 

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.