Apie Molėtų krašto patiekalus su Anželika Laužikiene: nuo zacirkos iki lydekos

Moteris šypsosi kaimo turizmo sodybos fone
Data:2023-10-17
Laikas:17:15
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Spalio 17 d. 17.15 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje istorikė Anželika Laužikienė pasakos apie Molėtų krašto patiekalus, dalinsis įdomiausiais šio krašto receptais bei istorijomis. Bus pristatomas Molėtų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos projektas „Molėtų krašto patiekalai: nuo tradicijų iki modernumo”.

„Projektu siekiame išsiaiškinti savo regiono tradicinius patiekalus ir surasti savitumų, užrašyti senuosius receptus, kol dar yra kam pasakoti. Juk žmonės išeina negrįžtamai, nyksta informacija apie senąją mūsų krašto virtuvę, gastronominis paveldas. Pagaliau norime parengti knygą „Nuo zacirkos iki lydekos: tradiciniai Molėtų krašto patiekalai”, – sako projekto vadovė Anželika Laužikienė.

Išklausinėta 30 rajono seniūnijų „gaspadinių”, išnaršyti archyvai. Rinkti pasakojimai ir receptai – ne tik lietuviškų patiekalų, bet ir Molėtų rajone įsikūrusių sentikių, anksčiau čia gyvenusių žydų.

A. Laužikienė surinkusi apie 180 įvairių patiekalų receptų – nuo kuklių (zacirka, blynai) iki gana prašmatnių (įdaryta lydeka, kumpis tešloje, bobos, mozūrėliai, vėžių sriuba ir t.t.). Sužinojusi, kas yra „Bulbiešnikai”, „Rasalinka“, „Saladuška“, „Jušnikas“, „Išnauja“ ir kt.

Susitikime bibliotekoje išgirsime pasakojimą. „Šį kartą – be degustacijos”, – šypsosi projekto vadovė.

Projektą „Molėtų krašto patiekalai: nuo tradicijų iki modernumo” finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

LKT_Logotipas

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.