Antazavės ir Kraslavos sąsajos festivalyje „Legendų naktis“

Legendu-naktis-2023

Spalio 28 dieną Kraslavoje (Latvija) vyko tradiciniu tapęs, Latvijos pilių ir dvarų asociacijos organizuotas festivalis „Legendų naktis 2023“. Kraslavos apskrities bibliotekos direktorės Valentinos Magidas kvietimu šventėje dalyvavo Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Danutė Karlienė, pavaduotoja Jolanta Lementauskienė, Antazavės dvaro bibliotekos vyresn. bibliotekininkas Darius Tvardauskas, Antazavės dvaro renginių organizatorė Liliana Žutautienė, Kultūros centro Dusetų dailės galerijos direktorius Alvydas Stauskas ir centro darbuotojas Olivijus Čypas.

Antazavę ir Kraslavą sieja grafai Broel-Pliateriai, kurie atsikraustė į Antazavės kraštą nuo Kraslavos. Darius Tvardauskas skaitė pranešimą „Antazavės dvaras“ apie dvaro palikuonį Joną Andrių Broel-Pliaterį, jo kitus palikuonis, pasakojo apie jų likimus. Liliana Žutautienė pristatė Antazavės dvaro kultūrines veiklas, profesionalaus meno parodas, kurių vien 2023 metais atidaryta net trylika.

Kraslavos miesto šimtmečio minėjimo metais festivalis vyko Kraslavos kultūros istorijos ir architektūros perlo – grafų Broel-Pliaterių rūmų komplekse. Rūmų kompleksas – 1791 metais pastatyti dvaro rūmai, ūkiniai pastatai ir baroko stiliaus parkas. Pačius rūmus galima apžiūrėti tik iš išorės, bet dvaro arklidės yra visiškai atnaujintos ir pritaikytos kultūros veiklai.

Šių metų festivaliui jėgas suvienijo visos kultūros organizacijos, turizmo informacijos centras. Šventės dalyviai kultūros centro salėje klausėsi dainuojančių aktorių koncerto „O, kadi kungi!“– dainų iš filmų ir teatro spektaklių, kurias parašė Latvijos garsiausias kompozitorius Raimondas Paulas. Renginiai persikėlė į dvaro arklidžių kompleksą. Lankytojai galėjo apžiūrėti naujausius Kraslavos apskrities muziejaus eksponatus ir apsilankyti Kraslavos amatų centro dirbtuvėse. Visus sužavėjo apšviesti parko takai, rūmai, XVIII a. rūbais pasipuošę ekskursijų gidai, lektoriai, svečiai. Po įtaigių ir gausiai iliustruotų paskaitų apie grafus Broel-Pliaterius, rūmų kompleksus, įkurtas senąsias bibliotekas, gausybė žmonių klausėsi baroko muzikos koncerto, keliavo į nakties ekskursijas.

Kraslava yra gražus ir turistų mėgstamas Latgalos miestas, kuriame gyvena per 6 tūkst. gyventojų. Jis įsikūręs vadinamojoje Latvijos Šveicarijoje – kalvotoje vietovėje, kuri arčiausiai Dauguvos. 12 km už Kraslavos miesto yra medinės architektūros perlas – senoji Indrica Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia, kurioje XX a. pradžioje sakyti lietuviški pamokslai, kurį laiką (iki maždaug 1920 m.) laikytos pamaldos ir dar auga valstybės saugomi senieji maumedžiai.

Nuoširdžiai dėkojame Kraslavos apskrities bibliotekos direktorei Valentinai Magidas, bibliotekos darbuotojai Žanetai Moisejai, mus pasitikusioms, globojusioms ir išlydėjusioms.

Parengė Jolanta Lementauskienė
Zarasų r. sav. viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja
Nuotrauka autorės